Loučení s létem

Je čas, kdy se musíme rozloučit s letním obdobím a velmi rychle se ujímá vlády „podzim“. Vzpomínáme na naše posli jara, kteří začínají v březnu přilétat a již v srpnu někteří z nich nás opouští a stěhují se do teplých krajin. Tam přečkají v teple, teplíčku naše zimní období a zase se nám vrátí.

Loučení s létem

Vlaštovičko, leť, už je na tě čas. Listí žloutne, poletuje, po strništích vítr duje, bude brzo mráz.“ Těmito verši Josefa Václava Sládka započala ve školní družině akce pod názvem „Vlaštovkiáda“. Děti si ve svých odděleních vyrobily skládané vlaštovky z papíru a pak po odděleních vyšly na plácek poblíž Berounky, aby se zde rozloučily s létem a přivítaly i nové období – podzim. Než jsme na akci vyrazili, popovídali jsme si o stěhovavých ptácích, zavzpomínali na čápi, připomněli vlaštovky, jiřičky, rorýse a kukačky. A pak vše začalo. Na startu se připravily postupně děti z jednotlivých oddělení a mohly začít. Jeden hod vlaštovkou, který si každý sleduje. Kam vlaštovka dopadne se přesouvají děti a hází ještě jednou a pak po třetí. Celkem tři hody a známe vítěze z oddělení. Takto se vystřídala všechna oddělení a my známe výsledky. A jak to vlastně dopadlo?

1. oddělení:
1. Šarlotka Stýblová
2. David Tůma
3. Daniel Rožánek

2. oddělení:
1. Kašpar Ježek
2. Alena Raková
3. Nikola Junková

3. oddělení:
1. Terezie Horáčková
2. Vojtěch Kindl
3. Leonardo Chouliaras

4. oddělení:
1. Daniel Černý
2. Jonáš Lebr
3. Patrik Polák

Po vyhlášení prvních tří nejlepších z každého oddělení jsme se všichni rozestoupili na startovní čáru a všichni najednou začali házet. Opět po třech hodech jsme věděli, jak kdo dopadl. A jak?

1. místo Adam Husák – 2. oddělení
2. místo Leonardo Chouliaras – 3. oddělení
3. místo Bára Vokurková – 3. oddělení

Tradiční „Vlaštovkiádou“ jsme se rozloučili s létem, přivítali podzim a zavzpomínali na naše stěhovavé ptáčky.

Autor:
Vydáno: