Lněný olej

Tady přinášíme pár receptů. Nemusí to být vždycky něco řekněme nákladného, dají se docela dobře připravit i saláty za použití lněného oleje.

Salát Vegetarián

Budeme potřebovat:
ředkvičky, cherry rajčátka, několik stroužků česneku, mrkev, sýr mozarella, pekingské zelí, fazole Mungo, mix listových salátů, citrónovou šťávu, lněný olej zlatý

Nezáleží na tom, kolik množství čeho, všeho tak přiměřeně a podle svojí vlastní chuti. Tak začneme nejprve krájením. Nakrájíme ředkvičky na kolečka, rajčátka na půlky nebo čtvrtky, česnek nadrobno, mozarellu na kostičky a pekingské zelí nadrobno. Následně přidáme mrkev nastrouhanou na větším struhadle, fazole Mungo, citrónovou šťávu, lněný olej zlatý a vše promícháme. Nakonec přidáme mix listových salátů. Jestli ho nemáte, tak stačí, když použijete ledový salát, který natrháte. Můžete podávat za studena, samotné či s přílohou v podobě celozrnného pečiva, volského oka, dalamánku, případně i něčeho dalšího.

Lněný olej jako takový v kuchyni a při výrobě pokrmů má nejlepší účinky ve spojení s bílkovinou a navíc se dá používat jak na sladko, tak i na slano. Lněný olej můžete kombinovat v podstatě se vším. Nejvíce se to hodí s tvarohem, který je minimálně obsahu deseti procent, ale klidně i více.

Jestliže používáte lněné semínko a melete ho, tak vězte, že do půl hodiny od umletí, začne oxidovat. Lněný olej se dá kombinovat i s jogurty, konkrétně s bílým. V kombinaci s cukrem je to sporné, raději použijte med, který není rafinovaný. Lněný olej se velmi dobře snáší i s uhlohydráty, protože obsahují přírodní cukr – jsou to například datle, fíky, hrušky, jablka, hrozny, prostě ovoce.

Autor:
Vydáno: