Lilie - stříbro mezi květinami

V Egyptě a v Řecku se stala symbolem plodnosti, naděje a budoucnosti. Dokonce se kreslila na domy. Byla též uctívána mezi bohyněmi. Co se týká barev, tak i tady to má svůj různý význam. Zlatá lilie má vyjadřovat zamilovanost, bílá zase důvěru v nevinnost a skromnost. U žluté lilie už je to horší, ten kdo ji dává, obdivuje falešnou krásu. Červená lilie značí pro změnu touhu po bohatství a mamonu, oranžová zase nenávist.

Díky lilii se dá údajně zničit láska. Čerstvě utržená lilie prý odvrací všechna milostná vzplanutí. Ještě dnes se lilie pěstuje na ochranu proti zlým a nepřátelským duchům, dokonce i proti nezvaným návštěvníkům, což se může za jistých okolností vyplatit. V Persii lilii považovali staří lidé za symbol čistoty. Malíři v secesním období nekreslili téměř žádnou jinou květinu, než je lilie.

I v Číně má lilie svého ducha. Tam zase věří, že očistí tělo a navíc léčí mnoho nemocí. Za to vlastně můžou dávní čínští básníci, jenž ji ve svých verších opěvovali. Lilie má velmi exotické květy a vůni takovou, že by to člověka mohlo až dusit, pokud na to není zvyklý. Lilie se používá i v kosmetice. Po jejím výtažku je kůže měkká a hladká.

Autor:
Vydáno: