Libor se přestěhoval

Vzhledem k nízkým nočním teplotám se tradiční stěhování aligátora severoamerického jménem Libor konalo ve čtvrtek 6. října 2016. „Libor je služebně nejstarší zvíře naší zoo, kde žije od roku 1974, tehdy byl zakoupen za 670 korun československých ve stáří cca 3-4 roky.

Libor se přestěhoval

Ode dneška na něj čeká zhruba sedmiměsíční pobyt ve vytápěném zimovišti, ve které je udržována teplota cca 27°C, vyhovuje i dostatečná vlhkost, prostor souše je vyhřívaný podlahovým topením. K dispozici má bazén o rozměru cca 6 x 3 metru a hloubce cca 90 cm, ve kterém má možnost plavat, teplota vody je 18-20°C,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„V letošním roce jej návštěvníci mohli ve venkovní expozici vidět od 26. května. Libor venku po většinu dne leží bez pohybu a prostor k odpočinku má možnost střídat – na souši, na mělčině či v hloubce bazénu. Jeho nehybnost je občas terčem nevole některých neukázněných návštěvníků, ale již několik let je pod dohledem kamery, takže tyto případy jsou méně časté. I tak se dnes ve vypuštěném bazénu se objevily kameny drobnější velikosti,“ sděluje Věra Vrabcová. „Stěhování je pro pracovníky zoo již rutinní záležitost, takže vlastní odchyt a naložení do bedny trvalo cca 10 minut. Nejsložitější je vždy přetáhnout Liborovi přes hlavu smyčku z lana a pak jej tahem mnoha silných paží nasměrovat do přepravní bedny. Vzhledem k tomu, že Liborovu váhu odhadujeme na téměř 200 kg, je také pro zvednutí bedny a přenos nutná pomoc minimálně šesti zdatných pracovníků,“ doplňuje tisková mluvčí.

Kromě Libora bylo již přestěhováno několik dalších druhů zvířat, která ve své expozici nemají teplé zázemí a naši středoevropskou zimu by špatně snášela. „Jako první se přesunuly želvy ostruhaté, následovaly je vydry malé a ptáci ze dvou menších voliér, jako jsou majny Rothschildovy, křepelové korunkatí či holubové chocholatí. Naštěstí se jedná o nepatrné procento našich chovaných druhů, takže návštěvníci většinu zvířat uvidí, ale samozřejmě záleží na počasí. Nejjistější ke sledování jsou zvířata, která žijí v pavilonech s návštěvnickou halou, takže jsou vidět buď venku či uvnitř,“ dodává vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová.

Autor:
Vydáno: