Letní škola čar a kouzel

Účastníky – studenty letního tábora v Nebřezinech, Pionýr, z. s. – Pionýrské skupiny Beroun – Závodí v 1. běhu, zval dopis do letní Školy čar a kouzel v Nebřezinech.

Letní škola čar a kouzel

Skončila škola a pro některé z nás mohutná příprava na letní tábor do Nebřezin. Toto tradiční místo na nás čeká téměř již 40 let. Jezdíme sem již celá desetiletí a jsme zde spokojení. Je sobota 4. 7. 2015 a u školy Beroun – Závodí je připraven express, který nás odváží do cíle tábora, kde na nás již čekají a těší se na nás profesoři. Ano, již jsme na místě a profesoři se nás ujímají. Nastává ubytování, rozebíráme si kufry a vybíráme si svůj stan. Pokračujeme obědem a získáváme informace o zdejším pobytu. Když je vše hotové, my jsme ubytovaní, odcházíme všichni společně se zchladit do řeky Střely. Po svačině nás „moudrý klobouk“ rozřazuje do kolejí a určujeme si název naší koleje – Nebelvír, Mrzimor, Harvaspar a Zmijozel. Ke každé koleji byli přiřazeni i profesoři, kteří s námi tráví celé dny a pomáhají nám, aby bylo vše v pořádku.

Ano, vše je důkladně připraveno a my začínáme prvním úkolem. Jdeme si všichni vyrobit hůlky, tak abychom měli ty nejzajímavější a nejlepší. Fantazii se meze nekladou. Po skončení si každá kolej vystavuje své hůlky, aby se mohly ohodnotit. Jdeme se převléknout a čeká nás opět Střela. Letos jsme si koupání opravdu užili. Po večeři následuje hlavní nástup. My se všichni včetně profesorů převlékáme do našich hábitů a řadíme se v jednotlivých kolejích. Získáváme první body a zakreslujeme do herního plánu. Vítězí Mrzimor. Ještě několik organizačních otázek a máme osobní volno. Nesmíme zapomenout na rozdělení hlídek. Poté již následuje hygiena a šupky dupky do hajan. A tak jde den po dni – ráno budíček, rozcvička, příprava na snídani, dopolední program, oběd, polední klid, odpolední program, příprava na večeři, večeře, nástup, hodnocení, osobní volno nebo i další úkoly, které plníme. Pak jen hygiena a dobrou noc!

V neděli vyrábíme pytlíčky na Galeony a jmenovky na stany. Po odpoledním klidu odcházíme do Obory na koupaliště. Všichni jsou natěšeni, ale při příchodu jsme si raději nechali zajít chuť. Voda se nám nelíbila a tak jsme pokračovali v dalším programu. Obdrželi jsme pergamen, na kterém byl seznam věcí, které musíme přinést do tábora. A tak o zábavu bylo postaráno, a navíc jsme se museli vrátit v 18,30 hodin. Vše bylo bodováno. A tak jsme například hledali nejkulatější kámen, odlévali stopu zvěře, sledovali, co nepatří do lesa, hledali nejbarevnějšího živočicha. Ale úkolů bylo ještě více a my měli co dělat, abychom včas byli v táboře. Odevzdat splnění úkolů, hygiena a večeře. A pak jde opět všechno zase tak, jak má být. Na táboře jsme se skamarádili všichni a dny nám začaly utíkat. Další den následuje příprava na nejslavnější sport, kterým je FAMFERPÁL. Dopoledne vyrábíme košťata, a když jsme se vrátili, nevěřili jsme vlastním očím. Výroba byla super a každé koště má svůj půvab. Odpoledne se již těšíme této hře. Zopakujeme si pravidla a hra začala. Celkově měla hra zajímavý průběh a byla plná napětí.

V úterý nás čeká opět mnoho zajímavého. Dopoledne se vydáváme do blízkého lesa nad „bludičkárnu“. Zde koleje staví maketu Letní školy čar a kouzel, ve které bude umístěna i kuličková dráha. A to není jen tak obyčejná kuličková dráha, ta naše bude obsahovat: dvě pasti, dvě slepé uličky, jednu dlouhou cestu a nekonečno zkratek. V odpoledni činnosti nás čekala soutěž „Kouzelnický billiard“. S sebou jsme si odnášeli i vlastnoručně vyrobené hůlky. Hru začíná každá skupina u sebe a pak postupuje od jedné k druhé koleji. V přesnosti zvítězil Zmijozel.

Ve středu odcházíme na celodenní výlet hledat vitrály. Zástupce každé koleje si vybral, kudy jejich cesta povede, co si máme vzít sebou a kde najdeme své obálky. Hra ovšem měla jeden háček. Cestou nás pozorovali „skřeti“, které vidí jen dospělí. Ti potom zakřičí „skřeti“ a my se museli schovat. Jinak by nás skřeti snědli. Každý z nás měl pět životů. Cestou pokračujeme dál a máme k dispozici pět obálek. Na poslední obálce bylo napsáno: „Byli tady trpaslíci, a na tomto místě byl vitrál spatřen naposledy“. Naším úkolem bylo jej najít. Po dlouhém pátrání se dostáváme do tábora. Unavení, ale spokojení jdeme na večeři, proběhne hygiena a dnes všichni rádi zalehneme.

Druhý den dopoledne je trochu odpočinkovější. Naším úkolem je vyrobit táborové noviny. Mezi tím v průběhu celého pobytu na táboře plníme různé zkoušky – například: mlčení, zdravovědu, šifrování, přírodovědu, uzlování a stezka odvahy. Na odpoledne pro nás bylo připraveno překvapení. Navštívil nás Astrobus. Nejprve proběhla přednáška o vesmíru a letní obloze. Večer jsme pak pozorovali vesmírné objekty: Saturn, Venuši, galaxii v Andromedě a mnoho dalšího. Po náročném dnu jsme pak zalehli a usnuli jako špalek.

V pátek dopoledne jsme měli zamaskovat jednoho člena koleje tak, aby jej ostatní v prostoru 5 x 5 metrů nenašli. Zdá se jednoduchý úkol, ale ono to tak jednoduché nebylo. Odpoledne jsme si zahráli terčový závod, kdy v určitém prostoru bylo rozmístěno několik karet zvířat a zároveň několik karet s názvy. Každá karta měla svůj kód. Naším úkolem bylo přiřadit jednotlivé kódy k sobě. Po večeři chvíle osobního volna, hlavní nástup, zamalování bodů, hygiena a jde se spát. Tábor se nám začal krátit a my se dostáváme k sobotě.

I dnešní program byl velice zajímavý. Po chladné noci a výborné snídani se seznamujeme s novou hrou. V táboře máme k dispozici klíče, které odemykají určité komnaty v okolí. Pouze tři lidé ze skupiny mohli být na trati a hledat komnaty podle mapy na nástěnce. Celkem bylo třicet komnat. Když jsme našli komnatu, v táboře vzali klíč a běželi odemykat. Hra nám vydržela až do oběda a my po dobrém obědě, poledním klidu se připravujeme do Prasinek (Plas). Nikdo nevěděl. Co se zde bude dít. Pouze sbor profesorů byl s akcí obeznámen. Oblékáme si čarodějnické hábity, abychom jako správní čarodějové z Letní školy čar a kouzel mohli vyrazit. V tu chvíli přijíždí motorka s Hagridem. Za něj usedá prof. MeGonagallová a odjíždí jako první do Prasinek. My jsme pak pokračovali za nimi. Přicházíme do Prasinek a odcházíme neznámo kam. Po chvíli vidíme koupaliště a je nám vše jasné. Obyvatelé Plas se na nás dívají. V Plasích se koná tradiční jízda přes rybník. Úkolem soutěžících je nutné přejet ukotvenou úzkou lávku na kole. My se dozvídáme, že naši profesoři nás též budou reprezentovat. Soutěž začala a soutěžící začínají přejíždět. Málo komu se to podařilo. Většina z nich padá do vody. A nyní na start přichází instruktorka Míša – Olivie Woodová číslem 40. Po ní následuje jízda dalších: Andy – Rolanda Hocková, John Dawliska, prof. Kratiknot na dvojkole, Šedohřbet a Luverus Snopl. Nejlépe si vedla Andy, která při pádu spadla na lávku a běžela do cíle po svých. Asi metr před cílem však spadla do vody. Všichni táborníci fandili svým vedoucím a tím ožili i zdejší atmosféru. Proběhlo vyhodnocení, ale z našich účastníků se nikdo neumístil. To nevadí. Třeba budeme mít štěstí jinde. Oceněny byly i nápadité obleky soutěžících. A tak naši soutěžící se umístili na druhém místě. To bylo radosti. To jsme si to všichni vychutnávali. Po oznámení výhry „Čarodějů z Nebřezin“, si každý vychutnal naše vítězství. Pak však balíme věci a odcházíme zpět do tábora. Následuje večeře a krátce po ní je vyhlášen „nálet Mozkomorů pro všechny“. Tuto evakuaci tábora při náletu Mozkomorů jsme nacvičovali od samého počátku. Každý měl mít pouze věci podle seznamu, který byl vyvěšen. A tak za krátko po kolejích odcházíme na naše místečka do lesa. Návrat je až zítra ráno v 9 hodin (neděle). Po dvou hodinách se ukládáme ke spánku.

Pro některé z nás velký zážitek, někteří takto ještě nespali. Zažili jsme toho opravdu hodně. Scházíme se v devět hodin v neděli v táboře a náš program bude trochu odlehčený. Budeme plnit a dokončovat zkoušky. Při odpoledním programu nás čekaly zkoušky. Probíhá terčový závod, rozdělen pro mladší a starší kategorii. Na trase značené červenými fábory plníme každý samostatně 15 otázek. Po večeři je osobní volno, pak hlavní nástup a za své úspory ve hrách máme otevřený táborový obchod. Pak již jen hygiena a šup spát. Bůh ukončil den a byla noc.

Druhý den ráno vstáváme a těšíme se na další program tábora. Co asi budeme dělat? Po snídani a úklidu odchází koleje v doprovodu svých profesorů do lesa. Zde ve vytyčeném prostoru je umístěno mnoho kamenů různých barev. Jsou to barvy, které mají jednotlivé koleje. Naším úkolem je v časovém limitu a v daném prostoru najít co nejvíce kamínků své barvy. Po skončení se vracíme zpět do tábora a připravujeme se na oběd. Odpoledne se věnujeme dalšímu plnění daných zkoušek, aby jednotliví studenti jich měli co nejvíce. Těšíme se na večer. Páni profesoři pro nás připravili opět nějaké překvapení. Co to asi bude. A hned po večeři vidíme, že do tábora přichází nějaká návštěva. To bude ono, ale co? Ano, do naší Letní školy čar a kouzel přijela country kapela, aby zpestřila náš táborový program. Po krátkém odpočinku proběhl koncert country skupiny EVER K. Mohli mezi nás přijít i zájemci z řad místních občanů. Spolupráce s vesnicí je na tak dobré úrovni, tak proč jim to neumožnit. Večer utekl jako voda. Ani se nám nechtělo jít spát. Byla to skvělá kapela, která nás dokázala i roztančit. Ale museli jsme. Poslední píseň a pak již rozloučení s kapelou. I ona se s námi loučí slovy: „Moudré a sličné profesorky, slovutní a chytří profesoři, báječní a skvělí studenti! Děkujeme za pozvání do vaší ŠKOLY ČAR A KOUZEL, byli jste super publikum. Hezky se nám tu hrálo!“ A pak jen „krásnou dobrou noc“. Kapela odjíždí, my se s nimi loučíme.

Další den ráno odcházíme opět do lesa a naším úkolem je vytvořit maketu TROLICE, která má být 2,5 m velká. Žádná lehká záležitost, ale dopoledne musí být hotovo. Tak se s verbou vrháme do práce. Je poledne, stavba je hotová a my odcházíme na oběd. Personál půjde bodovat nejlepší. Při odpolední činnosti někteří ještě dokončují zkoušky a my se pomalu a jistě připravujeme na středu. Tento den nás čeká výlet do ZOO Plzeň a návštěva Techmánie. Středu jsme si opravdu užili. Počasí nám přálo, ani nebylo tak velké vedro. Večer pak odpočíváme, neboť za celý den toho bylo dost. Teprve nyní si uvědomujeme, jak ten čas je neúprosný a jak se tábor chýlí k závěru.

Ve čtvrtek je program volnější. My se připravujeme na celotáborové vyvrcholení, kdy nás čeká náročný boj o poklad. Opakujeme si šifry, abychom pak zprávy mohli rychle zvládnout. V pátek po snídani se připravujeme a seznamujeme se s pokyny k pokladu. Jsme velice netrpěliví a už se nemůžeme dočkat. Pokyn zněl jasně: „Nikdo neletí, jdeme normálním krokem, ať to mohou všichni zvládnout!“ Odcházíme po kolejích, zprávy nám dávají zabrat, některé řešíme velmi rychle, některé zase moc pomalu. Ale každý z nás má stejnou šanci. Takže se všichni maximálně snaží. Najít poklad, tam jde i o trochu štěstí. A protože poklad byla akce celodenní, vracíme se do tábora až odpoledne. Po kontrole splněných úkolů následuje hledání pokladu. Za nějakou chvíli slyšíme velikou radost a jásot. Kolej Havraspar našel poklad. To bylo radosti! A je konec. Nyní nás již čeká pouze vyhodnocení, předání odměn nejlepším a zhodnocení celého tábora. Večer se všichni schází na závěrečném nástupu. Hodnotíme všechno, co se nám podařilo, vyhlašujeme nejlepší a předáváme odměny. Poklad jednoznačně získal Havraspar. V celotáborové etapové hře zvítězil Nebelvír.

Velká gratulace od profesorského sboru a jednotliví studenti přijímají krásný pohár. Ten nám určitě bude připomínat Letní tábor čar a kouzel 2015. Ale všichni se snažili ze všech sil. Tábor se vydařil, v srdcích nám zbydou pouze vzpomínky a dlouhá doba čekání na další tábor v roce 2016. Je sobota a v táboře se začíná uklízet, dobalujeme si věci a připravujeme se na odjezd. Nálada je trochu jiná. Ptáte se proč? Uteklo to jako voda a nám se tu líbilo. Ani se nám domů moc nechce.

Takže páni profesoři, děkujeme za všechno! Nebřeziny, mějte se krásně a za rok, jsme tu opět! Pak se loučíme s ostatními a odcházíme k autobusu. Patnáct dnů je pryč! Po příjezdu ke škole vyzvedáváme své věci, zdravotní dokumentaci, loučíme se ještě jednou s profesory a objímáme se s rodiči. Jedna etapa prázdnin skončila.

Autor:
Vydáno: