Lemuři jsou stále populární

Skupinka lemurů kata s dlouhými pruhovanými ocasy se v ústecké zoologické zahradě těší velké oblibě. Jedním z důvodů je průchozí expozice, do které mohou vstupovat i návštěvníci a užívat si tak pohled na tyto atraktivní poloopice s denní aktivitou bez jakýchkoli překážek. Druhým důvodem jsou dvě mláďata, která se narodila v letošním roce. „První mládě se narodilo v polovině dubna samici Jůlince, takže je již částečně samostatné a lze jej spatřit mezi ostatními členy skupiny.

Lemuři jsou stále populární

Druhé mládě se narodilo na konci června samici Bětě; lze je pozorovat na břiše nebo na zádech, a je ještě závislé na mateřské péči. Zájem o ně projevují i ostatní samice, které se jej dotýkají a očichávají. Mládě má i samička Gigi, která však musela být oddělena do jiné expozice, jelikož ji ostatní samice ze skupiny vyháněly. Gigi by měla odjet do francouzské Touroparc Zoo, nyní ale musíme počkat, až bude mládě větší a transport se bude moci uskutečnit. Otcem všech tří mláďat je samec Julián, který k nám přišel vloni na podzim z polské Zoo Wroclaw, ale původem pochází z maďarské Zoo Veszprém,“ popisuje zooložka Eliška Barcalová.

V průchozí expozici Berenty, která je situovaná v horní části zoo pod restaurací Koliba, je momentálně k vidění devět jedinců. „Kromě chovného samce je zde ještě loňský sameček, který však tento rok poputuje na doporučení koordinátorky EEP do jiné zoo, aby nepářil vlastní sestry, které tvoří zbytek skupiny. Návštěvníci se podrobnější informace o našich lemurech mohou dozvědět během komentovaného krmení, které probíhá každý den v pravidelném čase, a to v 11.30 hodin,“ přibližuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. V expozici je po celou dobu otevření, tedy nyní o prázdninách denně mezi 10.00 a 18.00 hodinou, přítomen i brigádník, který dohlíží na dodržování všech pravidel. „Atraktivita takové expozice, kdy návštěvníci mohou vstupovat přímo ke zvířatům, je podmíněna disciplinovaností všech příchozích. Je bezesporu velkým zážitkem, když se kolem nich v bezprostřední blízkosti beze strachu pohybují lemuři, navíc ti populární z kresleného filmu Madagaskar v čele s králem Jelimánem J. Je však nutné dodržovat návštěvní řád, kdy mezi hlavní pravidla patří nesahat, nehladit a nekrmit. Mohlo by dojít nejen ke zdravotním problémům zvířat kvůli nadměrnému a nevhodnému krmení či k přenosu nemocí, ale změnilo by se i jejich chování, stávali by se stále dotěrnější. Někteří návštěvníci se bohužel takhle ohleduplně ještě chovat neumějí, mnohdy z neznalosti nebo zkrátka z toho, že je pro ně těžké nepodlehnout roztomilosti zvířat,“ dodává Věra Vrabcová.

Expozice Berenty byla zpřístupněna v roce 2014. V roce 2015 pojmenována podle přírodní rezervace, která se nachází na jihovýchodě ostrova Madagaskar a která je přítomností tohoto druhu proslulá. Většina dokumentárních filmů přibližujících život těchto poloopic, byla natočena právě na tomto místě.

Autor:
Vydáno: