Lehké pomazánky - Budapešťská

Už podle názvu je patrné, že pochází z hlavního města Maďarska. Ovšem pod tímhle naším pojmenováním ji neznají. On je totiž její původní název pro většinu lidí nevyslovitelný, i když zdatný lingvista by s tím problém mít nemusel.

Na drobno si nakrájíme cibuli a spojíme ji s pomazánkovým máslem. Dobře promícháme, a pokud je to zapotřebí, tak se zředí trochou mléka nebo smetany. Do této směsi přimícháme mletou sladkou papriku a osolíme. To je vcelku všechno. Pokud by to někomu nestačilo, tak si může přidat podle chuti nadrobno nakrájenou zelenou papriku, kapii či pórek. Pomazánku si můžete namazat na jakýkoliv druh pečiva a ozdobit například petrželkou, pažitkou či jinou bylinkou.

Pokud si někdo myslí, že tenhle recept je na pravou pomazánku z Budapešti, tak se velmi mýlí. Tohle je tzv. jedna z počeštěných forem. Normálně by se téhle variantě Maďaři vysmáli. Oni jsou totiž v uvozovkách na pomazánky ujetí a tohle považují na národní poklad. Původně se totiž tato pomazánka vyrábí z tvarohu a brynzy. Ovšem častokrát se stane, že brynzu nemají a tak místo ní dávají podobný druh něčeho sýrového. Kromě toho přidávají červenou papriku a hodně pikantní. U nás není výroba budapešťské pomazánky až tak ostrá jako v její domovské krajině.

Autor:
Vydáno: