Ledová Praha

Tato akce pro DĚTI nám dává příležitost se seznámit s historií i současností hlavního města Prahy, s pamětihodnostmi a zajímavostmi, které někteří z nás znají pouze z vyprávění. A proto tato akce se od samého vzniku stala tradiční akcí pro „závodské děti.“ Každým rokem se vypravuje autobus plný dětí na akci a pokaždé navštěvujeme něco jiného. V nabídce máme Národní muzeum, Pražský hrad, Muzeum Policie ČR, Mořský svět a další.

Ledová Praha

Je pátek 29. 1. 2016 a děti mají jeden den pololetní prázdniny. Děti ze Závodí odjíždí na Ledovou Prahu, která sice letos není tak „ledová“ jako v jiných letech, ale ba naopak „jarní“. Naším cílem je Botanická zahrada v Troji a skvělý skleník Fata Morgana. Druhým naším zastavením pak je Náprstkovo muzeum. Od rána máme skvělé počasí, sluníčko se na nás směje a nám dodává i dobrou náladu. Krátce po deváté hodině jsme v cíli. Botanická zahrada, skleník Fata Morgana se nachází na jižním svahu trojské stráně. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem je evropským unikátem. Než vstoupíme do skleníku Fata Morgana, nejprve malá svačinka, posilnění na cestu a můžeme pokračovat. Skleník je rozdělen do tří částí, zcela samostatných, s rozdílnou teplotou, vlhkostí i rostlinstvem. My se však v důsledku opravy nedostaneme do poslední části. Odkládáme si svršky a batůžky a jsme připraveni na prohlídku. V úvodní části expozice vidíme suchomilné vegetace suchých tropů a subtropů. Vítá nás australská buš a flora z ostrova Madagaskar. Dále vidíme vegetaci jižního Mexika a několik oblastí Afriky. Prostřední a největší část skleníku představuje nížinný prales vlhkých tropů. Tato část je spojena s podzemní štolou raženou ve skále, kde na konci po obou stranách se nám otvírá pohled do dvou sladkovodních akvárií obydlených množstvím tropických ryb a jiných živočichů. Největší část tropického lesa tvoří rostlinná společenstva Jižní Ameriky, vybraných středoamerických lokalit. Další části jsou vyhrazeny floře Austrálie a Oceánie, Afriky a Madagaskaru, Vietnamu, Filipín. Výlet tropickou přírodou pro nás již není snem, neboť tento sen jsme si splnili v Troji, ve skleníku Fata Morgana. Rozjasněné oči dětí nám cosi našeptávaly. Toto jsme si tedy opravdu užili a mnoho toho viděli. Ale pro nás především ty rybičky v akváriích.

A protože se čas rychle posouvá dopředu, je nutné zvednout krovky a odletět do Náprstkova muzea. Ještě nějaké suvenýrky, poslední pohledy a na shledanou zase příště. Odcházíme do autobusu a odjíždíme tunelem Blanka, který se stal nejen pro pana řidiče, ale i pro nás „premiérou“. Druhým naším cílem je Náprstkovo muzeum. Než vejdeme, ještě jedna malá svačinka a pak již opět spousta zajímavostí. Vcházíme do budovy a rozdělujeme se na dvě skupinky. První část zůstává v přízemí a seznámí se zde s kulturou Číny. Druhá skupina se vyšplhá do třetího podlaží a seznámí se zde s kulturou Austrálie a Oceánie, s originálními doklady života a kultury etnik těchto oblastí. Roku 1877 navštívil tehdejší České průmyslové muzeum Jindřich Malý a daroval do sbírek dřevěný kyj ze souostroví Fidži. Tento předmět se stal základem pozdější rozsáhlé sbírky. Od poloviny 20. století začal být naplňován záměr a to z Náprstkova muzea učinit muzejní pracoviště v republice specializované na mimoevropské kultury. Za více než 130 let se podařilo shromáždit z oblasti Austrálie a Oceánie více než 6 000 sbírkových předmětů. Je něco po poledni a my se již zase musíme rozloučit, Opět nějaké suvenýry, pohledy a památeční mince a budeme odcházet. Docházíme do autobusu, usedáme a značně znavení odjíždíme zpět domů. Výlet byl opravdu skvělý a stál za to. Takových zajímavostí, co jsme se dověděli. Letošní ročník Ledové Prahy pro děti ze Závodí končí. Tak zase za rok a někde jinde!

Autor:
Vydáno: