Labutí princezna

Labutí princezna patří mezi pro českého diváka ne úplně ty nejznámější pohádky ze studia Walt Disney. Pro diváky to není tzv. první liga. Na tom však moc nesejde. Podstatné je, že se jedná o pohádku s krásným příběhem. Natočena byla v roce 1994. Hlavních postav je několik.

Ovšem dvě nejpodstatnější - princezna Odetta a princ Derek jsou stěžejní. Příběh začíná narozením malé princezničky. Královský otec je na ni ovšem sám.

Přátelí se s královou Ubertou ze sousedství. Když přijede na křtiny princezny Odetty, tak se umluví, že Odettu zasnoubí s královniným synem Derekem. Každé léto se tedy navštěvují ve snaze vzbudit mezi jejich dětmi zalíbení. Ovšem nedaří se to - princátka se nemají vůbec v lásce. Zlomí se to až v dospělosti. Odetta však odmítne Derekovu žádost o ruku, čímž jsou zmařeny dlouholeté plány.

V tuhle chvíli se vrací na scénu čaroděj Rothbart, který byl i na začátku. Ten se chce zmocnit království Odettina otce. Na zpáteční cestě krále a Odetty, princeznu unese a krále smrtelně zraní. Derek se od toho okamžiku snaží Odettu najít a vysvobodit ji. Všichni mu to rozmlouvají s tím, že Odetta už není naživu. On se však nevzdává. Navíc se to ještě zkomplikuje - královna ho chce oženit.     

 

Autor:
Vydáno: