Kura Kura

Měsíc po otevření rehabilitačního centra pro mořské želvy Kura Kura na ostrově Nusa Penida v Indonésii vypustili včera (14. června) zaměstnanci Zoo Brno první čtyři vyléčené želvy do moře. Slavnostního vypouštění karet pravých (Eretmochelys imbricate) se zúčastnili i místní hinduističtí obyvatelé, pro které to byla významná událost, protože želvy jsou pro hinduisty posvátnými symboly.

Kura Kura

Jsme rádi, že projekt, který brněnská zoo intenzivně připravovala deset let, má první výsledky. Věříme, že díky osvětě mezi místními obyvateli a práci našich lidí se podaří zpomalit želví apokalypsu,“ doplnil ředitel Zoo Brno MVDr. Martin Hovorka, Ph.D.

Hlavní činností rehabilitačního centra je péče o zraněné želvy, nebo o želvy zabavené pašerákům. V současné době je v rehabilitačním centru osm želv, které tam přinesla ochranářská společnost PPK působící na Nusa Penidě. Želvy byly v zuboženém stavu a nyní jsou v péči pracovníků rehabilitačního centra.

Stavba a vybavení centra je financována z veřejných sbírek a z finančních darů statutárního města Brna (výnosy Zoo Brno „koruna ze vstupného“). Brněnská zoo věří, že se díky projektu Kura Kura podaří  zachránit co největší počet těchto nádherných tvorů, kteří se stávají oběťmi devastující činnosti člověka.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: