Kupa mláďat u husiček vdovek

Letošní hnízdní sezona se husičkám vdovkám v ostravské zoo vydařila. Celkem se vylíhlo 15 mláďat a všechna jsou k vidění ve společné expozici s plameňáky kubánskými, u kterých mezitím také přibyla další mláďata. Aktuální počet je sedm.

Kupa mláďat u husiček vdovek

Nejstarší tři mláďata husiček, která přišla na svět 3. června, už dorostla do velikosti dospělých, ale v hejnu jsou od dospělých jedinců ještě dobře rozpoznatelná méně nápadným zbarvením. Červencová mláďata jsou zatím v péči svých rodičů uvnitř pavilonu, kde jsou chráněná před případnými volně se vyskytujícími predátory. K hejnu se přidají za pár týdnů, až také dorostou. Jeden pár odchovává tři mláďata, která se vylíhla mezi 6. a 8. červencem, a druhý pár pak devět mláďat vylíhnutých 14. července. Mláďata husiček jsou nekrmivá a zároveň nidifugní, to znamená, že jsou po vylíhnutí dobře vyvinutá, mají prachové peří, záhy opouštějí hnízdo, aby si sama opatřovala potravu a následovala rodiče. Nicméně rodiče zde rovněž sehrávají velmi důležitou úlohu – malé husičky zahřívají, vodí a samozřejmě bedlivě střeží.

Husička vdovka (Dendrocygna viduata)
Má poměrně velký areál rozšíření a zatím nepatří ke kriticky ohroženým druhům. Vyskytuje se v Jižní Americe a v Africe na jih od Sahary. Vzácně byla na tahu pozorována i ve Španělsku nebo na ostrovech v Karibském moři. Obývá mokřadní oblasti v otevřené krajině. Je všežravá a za svou potravou se velmi často potápí. Požírá především vodní hmyz, měkkýše, semena a zelené části rostlin. Potravu si opatřuje hlavně v noci. Hnízdí v malých skupinkách, případně i v koloniích, a to počátkem období dešťů. Hnízdo nemá v dutinách, jak se dříve předpokládalo, ale je umístěno na zemi ve vysoké trávě nebo v rákosí. Ve skupině mezi sebou komunikují husičky hvízdavými zvuky. V zoologických zahradách se rozmnožují jen vzácně.

Husičky vdovky chová Zoo Ostrava od roku 1996. V expozici jsou spolu s plameňáky kubánskými a husicemi orinockými. Zatím se zde podařilo odchovat 52 mláďat (včetně těch letošních), přičemž většina z nich teprve v posledních letech, kdy se ve výběhu vytvořila pro husičky potřebná hustá travnatá zákoutí.

Autor:
Vydáno: