Kuba a Toby budou ozdobou ekoparku v Charkov

Vyřešil se tím problém, jak naložit s téměř dvouletými samci, kteří by již v příštím roce nemohli sdílet jeden výběh se samicí Kamčatkou.

Po dokončení nezbytných administrativních procesů odcestuje dvojice medvědů na Ukrajinu.

Brněnská medvíďata jsou prvními narozenými mláďaty medvěda kamčatského v České republice. Obývají expozici Beringie, kde jsou ve výběhu s matkou Kamčatkou. Otec Jelizar je v oddělené části výběhu, protože není vyloučené, že by mohl mláďatům ublížit. „Když se medvíďata v únoru 2012 narodila, byl o ně velký zájem ze strany některých zahrad, po roce ale tento zájem z nejrůznějších důvodů pominul a my jsme stáli před rozhodnutím, jak budeme situaci řešit. Samci po dosažení pohlavní dospělosti nemohou zůstat ve výběhu s matkou. Pokud by zůstali, museli bychom je kastrovat, proto jsme rádi, že se našel zájemce na Ukrajině, i když se s nimi budeme loučit neradi.“, říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Feldmanův ekopark v Charkově je v současnosti budován, a to na obrovské ploše, která se nedá srovnávat s žádnou zoologickou zahradou v Evropě. Součástí ekoparku bude i zoologická zahrada a právě tam najdou Kuba a Toby nový domov.

Dvacetiletá medvědice Kamčatka a stejně starý samec Jelizar /v Zoo Brno od 2010/ budou po odchodu medvíďat opět spojeni do jednoho výběhu a budeme doufat, že se jim podaří přivést na svět další mláďata.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: