Krkavci si krátí dlouhé chvíle napodobováním různých zvuků

Tento pták, možná pro svou temnou černou barvu, neodmyslitelně patří do mnoha pohádek. Jeho zjevení často nevěští nic dobrého, vždyť jeho podobu na sebe bral i zlý čaroděj Rumburak. Tušíte správně, řeč je o krkavci velkém, jehož pár můžete za normálních okolností obdivovat v táborské zoologické zahradě.

Krkavci si krátí dlouhé chvíle napodobováním různých zvuků

Krákorovi si nejraději pochutnají na myších a křečcích. Když jim je ošetřovatelé hází, většinou je chytí ještě ve vzduchu. S oblibou také svým silným zobákem zkouší pevnost jejich klece a snaží se rozmotat drátěná oka. Návštěvníci by proto v žádném případě neměli do jejich klece strkat prsty, mohli by snadno přijít k úrazu.

Krkavce velké, kteří na českém území patří k ohroženým druhům zvířat, si lidé často pletou s havranem. Rozdíl mezi nimi je však zjevný. Krkavec má černý zobák, který je na vrchní straně u kořene opeřený, zatímco havran má zobák šedohnědý a neopeřený. Jeho křídla mohou mít rozpětí až 1,5 metru. Živí se drobnými obratlovci, vajíčky ptáků, semeny, často jako mrchožrout konzumuje zbytky po velkých šelmách a běžně i odpadky na skládkách. Krkavci patří k nejinteligentnějším zvířatům. Například k velkým mrtvolám zvířat, se kterými by si sám nevěděl rady, přivolá vlky nebo kojoty, aby mrtvou zvěř „načali“. Krkavec také dokáže mnohem lépe než papoušek napodobovat zvuky. Má asi 30 různých vlastních zvukových projevů, naučí se zvuky zvířat (například štěkání psa), předmětů jako třeba vrzání dveří, nebo lidské řeči. Na rozdíl od papoušků opakují nejen slova, ale napodobují i intonaci a barvu hlasu.

Loňské opakované uzavření zoologických zahrad, které byly a stále jsou veřejnosti nepřístupné v úhrnu několik dlouhých měsíců, působí obrovské škody. Příjmy ze vstupného a platby za zážitkové programy činí podstatnou část tržeb táborské zoo. Kvůli nucenému uzavření se však její tržby propadly o hodně více než 1,5 milionu korun. Na výživě pro zvířata a veterinární péči však šetřit nemůže, proto více než kdy jindy uvítá pomoc od svých fanoušků a obdivovatelů.

Pomoci ZOO Tábor mohou lidé mnoha způsoby. Pokud patříte mezi milovníky zvířat a příznivce táborské zoo, můžete se stát adoptivním rodičem některého ze zvířat. Stačí se podívat na web ZOO Tábor www.zootabor.eu, kde naleznete všechny potřebné informace. Pomoc přivítají všechna zvířata. Už nyní lze kupovat také vstupenky či poukazy na některý ze zážitkových programů, například Nocování v zoo nebo Jeden den ošetřovatelem. Přes e-shop zoo lze koupit i její suvenýry či některou ze zajímavých knih.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: