Krása sedmnáctky

Drahá sedmnáctko, abych pravdu řekla, nevím, jestli Ti mám vykat, nebo tykat. Kdyby se to bralo podle věku, jsi přesně na pomezí – někdo vyká už od patnáctky, ale spousta dalších až do osmnáctky zůstává u tykání. Nevím, jak se rozhodnout. Když se nad tím zamyslím, přijde mi lepší Ti taky tykat, takže doufám, že Tě nějak neurazím. Kdyby Ti to z nějakého důvodu vadilo, neboj se ozvat.

Jako číslo, napsaná kdekoli na papíře, nebo ve Wordu, vypadáš neuvěřitelně obyčejně. Dokonce bych Tě srovnala s Ošklivým káčátkem – nemyslím to jako urážku, ale tak to je. Máš svoji pomyslnou vnitřní krásu. Víš o tom vůbec? Nebo spíš – už jsi někdy slyšela takovou běžnou hlášku: sedmnáct, to je krásný věk?

Je, určitě je. O tom se nedá pochybovat – poslední rok, kdy se člověk ještě může cítit jako dítě a ještě nemá tu zodpovědnost jako po zbytek života. A stejně už to není jako dřív. Nějaké starosti jsou tu pořád – už nejenom škola, ale taky brigáda. To jenom namátkou, ono by se toho dalo najít ještě spousta, nemyslíš?

Dokonce se o Tobě i zpívá. To si zaslouží málokteré číslo, nebo ne? Právě tím jsi taková jiná, odlišuješ se od ostatních cifer a přitom to neděláš nijak okatě. Jsi jiná samozřejmě v tom kladném slova smyslu. Ještě nejsi osmnáct, ale už dávno nejsi ani patnáct. Víš, co tím chci říct?

Jinak jsi trochu k ničemu. Jako věk jsi dobrá, jenomže, co kdybych s Tebou vyrazila na nákup? A z matematického hlediska mi taky nepřijdeš nijak kdovíjak zajímavá. Jsi liché, reálné kladné číslo, větší než nula. Nijak šikovně se nedáš odmocnit, člověk by Tě nejdřív musel rozložit na 9 + 8, tedy tří na druhou a dvě na třetí. Hm… To nevypadá tak špatně, skoro bych řekla, že je to docela zvláštní obrácení. Přiznám se, nebudu hledat, jak se tahle zvláštnost odborně nazývá. Beztak to bude nějaké nezapamatovatelné cizí slovo, které bude v původním významu znamenat něco úplně jiného. Opravdu po tom pro jistotu nebudu pátrat. Člověk taky nemusí vědět všechno.

A jak svoji krásu vidíš Ty sama, Sedmnáctko? Podívala ses někdy na sebe do zrcadla? Nebo se nějak ohodnoť na číselné stupnici od jedné do desíti. Jaké body by sis přidělila? V některých ohledech jedničku a v dalších sedmičku, nemám pravdu?

Jsi krásná, o tom nemůže být pochyb. Těším se, až Tě zase někde potkám. Co třeba jako nějaký sedmnáctý ročník literární soutěže? Pro mě bude mnohem zajímavější než ten s kulatým pořadovým číslem. Víš proč, o tom nepochybuji.

Přestože jsi natolik zajímavá, když se na Tebe někdo podívá zblízka, do dalšího kola pošlu Tvoji velkou sestřičku – devadesát devítku.

Autor:
Vydáno: