Kometa bude zakladatelkou nové chovné linie

V Zoologické zahradě Rostov na Donu již na brněnskou lední medvědici Kometu netrpělivě čeká chovný samec z volné přírody a nový výběh s obrovským bazénem - tedy ideální podmínky pro založení nové chovné linie ledních medvědů. Takový je závěr pracovní cesty, která měla za cíl seznámit se s prostředím, do kterého se rok a půl stará medvědice bude stěhovat.

Kometa bude zakladatelkou nové chovné linie

Původní jednání směřovala k tomu, že zůstanou obě medvíďata v Brně až do konce léta. Vzhledem k tomu, že jsou v Rostově na Donu na příchod mladé medvědice již delší dobu dobře připraveni, uskuteční se transport již v průběhu měsíce dubna. „Přesvědčili jsme se na vlastní oči, že v Rostově jsou výborné podmínky pro odchov medvědů nejen díky novému velkému výběhu s obrovským bazénem, ale mají další výběh, který bude sloužit pro aklimatizaci Komety po příjezdu a také chovnou ubikaci, kde bude Kometa s mláďaty, až se někdy v budoucnu stane matkou. Reproduce bude schopná přibližně v pěti letech a my doufáme, že bude stejně úžasnou matkou jako naše Cora a že pak její potomci budou ozdobou některé z dalších zahrad“, říká ředitel Martin Hovorka.

Další důvod pro dřívější odjezd medvědice je technický, protože později bude její transport finančně i logisticky náročnější. Větší zvířata musí být přepravována ve velkých bednách, které se nevejdou do běžných cestovních letadel, musí tedy cestovat s několika přestupy a cesta se tak protáhne až na tři dny. Spolupráce se zoologickou zahradou v Rostově, která je součástí EARAZA a také EEP programu na chov ledních medvědů, je dlouhodobě oboustranně výhodná. Díky ní může v součastnosti Zoo Brno návštěvníkům nabídnout pohled na medvědy kamčatské, lachtany medvědí a v budoucnu také na plameňáky, kteří budou součástí nové expozice Africká vesnice.

Umca je původem z Alma-Aty, Cora ze St. Petersburgu a první medvíďata Bill a Tom jsou dnes v Zoo Praha a Zoo Gelsenkirchen.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: