Knižní kolotoč aneb představujeme si další knihy

Měsíc říjen vyvolal mezi dětmi „Týdnem čtení dětem“ další nadšení z četby knih, ale i představování knih, které naši kamarádi z oddělení právě čtou nebo dočetli. V každém oddělení naší družiny je to trochu jinak, ale funguje to a je to velice super. Vždyť kniha je přeci náš kamarád.

Knižní kolotoč aneb představujeme si další knihy

Právě dnes před „podzimními prázdninami“ jsme si v druhé části odpoledne udělali knižní odpoledne. Naše kamarádka Alenka přinesla do družiny po „Hororové čítance“ další napínavou knihu s názvem „Strašidelný krámek a ztracené zuby“. Knihu napsala Magdalena Hai a ilustraci Teemu Juhani. Alča knihu již přečetla, vřele doporučila dalším dětem a stručně nám ji převyprávěla. Nina má opět mnoho starostí. Ve zmrzlinářství Irmy Kaufbegové se objeví upír. Zjistí se, že je neškodný, neboť právě ztratil zuby. Ale kde ty zuby jsou? Kam zmizely? Nina se rozhodne nešťastnému upíru Lukášovi pomoci. Vydá se proto do strašidelného krámku hledat za zuby slušnou náhradu. Při hledání se však zjistí, že z obchůdku zmizelo toho více. Kdo to má na svědomí? A tak jsme se do knihy zase začetli. Po prázdninách budeme pokračovat a přečteme ji zase celou.

Další knihu nám přinesla Betynka. Kniha není její, je půjčená od kamarádky. Prozradila nám, že ona je již sedmá, neboť šest dětí před ní ji již přečetlo. Šestiletý Eliáš má super rodiče, ale velice zaneprázdněné. Nemá však žádnou babičku ani dědečka. Od svých spolužáků se dovídá, že s prarodiči se užije mnoho legrace. A tak tráví celé dny doma sám a je mu smutno. Když už neví kudy kam, stane se něco podivného. Při hledání ztraceného zakutáleného míče najde Eliáš v parku zvláštní, žluté vajíčko. A tak se rozhodne si ho vzít domů a počkat, co se z něho vylíhne. Jaké to bude asi ptáče? Ale pozor, z vajíčka se vyklube malá babička s křídly. Je nešikovná, nemá o ničem ani páru a Eliáš ji musí všechno učit. Chodit, mluvit, číst, ale nakonec i létat. Legrační malá babička však dá Eliášovi to, co tolik potřeboval – vřelý a kamarádský vztah někoho blízkého. V závěru knihy babička přiměje i Eliášovi zaneprázdněné rodiče, aby si na něj udělali více času. Je to prostě super kouzelná babička.

Knihu napsala Iva Procházková, která za své dílo získala celou řadu ocenění, nejen u nás, ale i v německy mluvících zemích, kde žila jedenáct let v exilu.

V závěru prezentace knihy došla řada i na vlastní četbu. I tato kniha je super a moc se nám líbila. Bětka ji doporučuje též i dalším svým kamarádkám. A kdopak nás překvapí s knihou příště? Už se těšíme.

Autor:
Vydáno: