Klokaní mládě

Plán najít partnerku albinotickému klokanu Skippymu, aby mohl založit rodinu a rozšířit chov, se v ZOO Tábor velmi podařil. Mladá samička přivezená na konci minulého roku se mu zalíbila tak moc, že už letos se v jejím vaku objevil první malý klokánek. Stejně jako rodiče je i on celý bílý, protože v táborské zoologické zahradě chovají albinotickou formu klokana rudokrkého. Využijte pěkných letních dnů a přijďte se podívat, jak prozkoumává okolní svět. V těchto dnech se totiž poprvé vydává na delší průzkumné cesty mimo bezpečí mateřského vaku.

Klokaní mládě

Skippy je v táborské zoologické zahradě už pátým rokem, až do konce toho loňského přitom svůj výběh obýval sám. To se však s loňskou zimou změnilo, ZOO Tábor mu pořídila partnerku. „Samice pochází z Německa, do zoo jsme ji přivezli na konci loňského roku. Prakticky ihned si padli s naším samcem do oka a už v dubnu jsme poprvé pozorovali mírné vzdouvání vaku samice, což značilo jediné – můžeme se těšit na nový přírůstek,“ říká hlavní zoolog ZOO Tábor Ondřej Kott.

V těchto dnech tráví většinu času mládě ve vaku u své matky, stále častěji se ale vydává i mimo něj na první nesmělé prohlídky svého táborského domova. „Vývoj klokanů je velmi specifický. Mláďata se rodí extrémně nevyvinutá, jde v podstatě o zárodek vážící jeden gram a veliký kolem jednoho centimetru. Mládě proto vývoj dokončuje ve vaku samice, která ho nosí až 4é týdnů. Během pobytu ve vaku prodělá malý klokan v podstatě celý svůj vývoj a zvýší svou hmotnost 2000krát,“ upozorňuje Kott.

I po opuštění matčina vaku se mládě k matce dalšího půl roku vrací na kojení, zároveň však přijímá i pevnou stravu. „Zajímavé je, že v této době je už většinou ve vaku přisáté na jiné bradavce další mládě, které však saje mléko jiného složení než mládě odrostlé. Složení mléka se tedy postupně mění podle vývojové fáze mláděte a z každé bradavky tak teče mléko jiného složení,“ doplňuje další zajímavost Kott.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: