Klapzubova jedenáctka

Před krátkým časem jsme si připomínali ve školní družině spisovatele Eduarda Basse. Seznámili jsme se s jeho dílem, něco i pověděli o jeho životě. Připomínali jsme si knihu Klapzubova jedenáctka a Cirkus Humberto. Ovšem knihu jsme v té době neměli. A co se stalo dnes? Po seznámení se s obsahem knihy Klapzubova jedenáctka se Veverušákům dostalo velké překvapení. Bětka Bezrouková si knihu zapůjčila v městské knihovně a přinesla ji do družiny, abychom si z ní něco přečetli. Paráda, to je kamarádka, jaká má opravdu být.

Klapzubova jedenáctka

Skončilo vyučování, venku to vypadá docela dobře, tak bereme knihu a odcházíme na místo, které se i hodí ke knize. Jde ke sportovnímu fotbalovému hřišti u oválu. Číst přeci můžeme všude. Usedáme na lavičku a Bětka představila knihu. Knihu napsal Eduard Bass v roce 1922 a patří k jeho prvním literárním dílům. V roce 1938 na motivy knihy vznikl i stejnojmenný film. Táta Klapzuba má jedenáct synů a rozhodne se vytvořit z nich fotbalové družstvo. Několik let svůj čas hoši tráví tvrdým tréninkem. Díky němu se naučí spolupráci při hře mezi sebou. Velký úspěch nastal při prvním třetiligovém zápasu, kdy bylo družstvo přeřazeno do první ligy. Nikdo však netušil, že družstvo tuto ligu s přehledem vyhraje 122:0. stejný úspěch byl i na mnoha zápasech po Evropě. Jen v Barceloně se místní hráči chystají Klapzubovo družstvo zfaulovat… A jak to nakonec vše dopadne, to nám po přečtení knihy Bětka sdělí.

Krásná kniha, která nás nadchla, ale především Bětku, která se od ní nemůže utrhnout. Opravdu ji srdečně doporučujeme všem, kteří mají rádi dobrodružství, ale i chvilky napětí.

Autor:
Vydáno: