Kdo zkoumá tajemství jeskyní

Nacházel v ní úkryt před špatným počasím i před dravými zvířaty, dokázal v ní lépe udržet oheň, na stěny zaznamenával prvním obrázkovým písmem důležité zprávy o své tlupě.

Dobré podmínky pro život lákaly i zvířata. Dravce, šelmy, hmyz, netopýry. Dnes odborníci můžou zjistit, co se kdysi dávno v jejich prostorách událo. Vědních oborů, které se takovému výzkumu věnují je hned několik.

Geolog - je odborník, který se zabývá vznikem a vývojem zemské kůry. Pozná, v jakých horninách se jeskyně vytvořila, odhadne její stáří a vývoj. Podle zřícených stropů a vchodů dokáže rozpoznat jak jeskyně vypadala před dávnými časy. Podle toho, jak jsou tvořeny je dělí na krasové(vytvořené vodou nasycenou oxidem uhličitým, která vrstvy horniny rozleptává a usazuje v podobě krápníků či povlaků) nebo nekrasové (fyzikálními pochody vznikají většinou v pískovcích).

Speleolog - jeskyně vznikají většinou v nejzranitelnějších místech v puklinách, dutinách a zlomech. Práce jeskyňářů je zmapovat prostory, hledat nové cesty a snažit se je zpřístupnit. V krasových jeskyních jsou časté podzemní jezera a toky, na výzkumu se tak podílejí i speleologové - potápěči.

Klimatolog - odborník, který se zabývá zkoumáním teploty, vlhkosti a prouděním vzduchu.

Sedimentolog - pozoruje vrstvy sedimentů, dovede určit stáří usazenin. Ty se do jeskyní dostávají vždy, když se objeví nová dutina nebo se ta původní otevře na povrch. Voda a vítr sem zanáší částečky půdy. Když je půda splavena, přestanou na ni působit podnebné vlivy a zakonzervuje se v takovém stavu, jak se sem dostala.

Malakozoolog - jednoduše řečeno znalec měkkýšů. Měkkýší ulity a lastury se v sedimentech velice dobře uchovávají. Navíc jsou citliví na vnější podmínky, takže znamenají přímo ideální skupinu, která dokládá podnebné změny.

Osteolog - dříve se lidé zajímali jen o velké kosterní pozůstatky. Znalec obratlovců se zaměřuje hlavně na drobné kůstky a lebky malých savců, například hrabošů, rejsků a myší. Ti vypovídají o proměnách prostředí lépe, než ti velcí.

Palynolog - získává podrobné údaje o rostlinách. Mikroskopicky zkoumá vzorky půdy a hledá v nich velmi odolná zrnka pylu. Podle něho potom určí množství rostlin a bylin, které v okolí jeskyně rostly.

Speleoarcheolog - vyhledává pozůstatky lidí, kteří zde kdysi žili, zemřeli nebo byli pohřbeni. Nachází zbytky příbytků, výrobků, zbraní, ozdob, oděvů. Je to specialista, který dokáže objevit i nicotné uhlíky z ohniště po dávných obyvatelích jeskyně.

Všichni tito lidé dohromady dokážou zachovat kus lidské historie

Autor:
Vydáno: