Kdo jiný?

Dnešního dne se událo několik novinek. Uklízečky poprvé hlídají u dveří, protože pedagogové mají strach z obdobné události jako ve Žďáru. Zemřel jeden ze žáků (prý po dlouhé těžké nemoci). A chystáme se na pyžamovou cestu, na které se mají vybrat peníze na nové vybavení studovny. Beztak ji žáci hned po otevření zničí...

Uklízečky nadávají. V budově bude ještě větší špína než dosud a za ten mizerný plat nemíní dělat práci navíc; dostaly ji befelem od vedení, ale to pro ně nic neznamená. Zpráva o úmrtí se šíří jako extra drb, nikdo neví nic jistého, přesto všechny zajímá - a to nebožtíka ani neznali. Dnes se do školy může v pyžamu přijít už ráno, přípravy vrcholí.

Podlahové techničky (jak se jim teď neutrálně říká) navrhují kamerový systém a vstup na čipové karty. Služby u vchodu mají po půl hodině, nikoho podezřelého neobjevily, zato mají čas přemýšlet nad zabezpečením školy. Vzrušení z úmrtí se kamsi vytratilo, zítra určitě bude na chodbě viset parte. V nočním oblečení přicházejí i odvážní pedagogové.

Na kamerový systém a další technické zabezpečení nemá škola peníze. Uklízečky nespokojeně postávají u dveří, zvažují, proč stát nepřispěje, když tenhle nápad prý vzešel od školní inspekce (nebo něčeho podobného). Proč je ještě nenapadlo, aby se peníze, vybrané na studovnu v projektu Kdo jiný?, věnovaly na něco užitečného, jako dveře na čip? Předpokládám, že je to ani nenapadne. Hlídali by místo nich učitelé? Ne, určitě ne. Kdo jiný by se do toho pustil, když ne uklízečky?

Autor:
Vydáno: