Karlův most a Královská cesta II.

Koncem února byla vyhlášena soutěž na dětském internetu Veverušák, kde výhrou pro vítěze byla vlastivědná procházka pod názvem Královská cesta II.

Karlův most a Královská cesta II.

MEDVĚDI – 2. oddělení školní družiny jsou velmi hraví a velice soutěživí, nebylo potřeba mnoho a děti se do soutěže zapojily. Obzvlášť, když již před tím zjistily, že naše oddělení vyhrálo za vítězné práce již 2 vlastivědné vycházky. Jedna byla po Národním divadle, druhá po Pražském hradě – Královská cesta I. Když jsme zjistili, co bude cílem vlastivědné vycházky, která započala na Karlově mostě, vše nám bylo jasné. Malovali jsme Karlův most. 2. 3. Soutěž skončila a za několik málo dnů jsme zjistili, že vítězem této soutěže se stala Nina Petráňová. Ta také získala rodinnou vstupenku na tuto vlastivědnou procházku, která se konala 14. března 2015.

Nina svoji výhru od prvopočátku velice prožívala a moc se těšila na procházku do Prahy. Přestože počasí ji nepřálo, v pondělí 16. 3. Nám v družině o výletě vyprávěla. Mnoho si pamatovala a tak to pro ni nebylo těžké. Dověděli jsme se, že nejstarší pražský most vznikl na místě Juditina mostu, který byl pobořen roku 1342 povodní. Kamenný či Pražský most, od roku 1870 nazývaný Karlův, byl založen roku 1357 Karlem IV. Dokončen byl roku 1402. Most je vybudován z pískovcových kvádrů a po obou stranách je opevněn věžemi – Malostranská mostecká věž a Staroměstská mostecká věž. Od roku 1683 do roku 1928 bylo na pilíře mostu posazeno 30 soch světců. Nejznámější je socha sv. Jana Nepomuckého. Nina o výletě povídala mnoho zajímavého a my naslouchali. Na závěr jsme ji ještě jednou poblahopřáli k výhře a určitě v naší práci budeme pokračovat, aby příště odměnu opět získal někdo z nás.

Autor:
Vydáno: