Jste normální?

Když se někdo odlišuje, má to vždycky těžké. Lidé, co si říkají normální, mu to brzo spočítají. Každý z těchto normálních má v hlavě jasno, jak má člověk vypadat, co má říkat, jak se má chovat, jaké má mít vzdělání, co má jíst, co pít, kolik zvířat může mít ve své péči, které sporty jsou ještě normální a které tak šílené, že už vlastně normální nejsou.

O tom, jestli jste normální rozhoduje třeba i to, kde bydlíte, kolikrát se v životě oženíte nebo vdáte, možná taky kolikrát se rozvedete. Normální lidi jezdí taky na normální dovolenou, kde se mají chovat tak, aby to bylo normální. Jak se budete jen trochu od normálních tabulek odlišovat, stanou se z vás nenormální a ti to opravdu nemají v životě jednoduché. A vůbec nezáleží na tom, že jste úplně normální slušní lidičci. Jednu máminu známou odmítli vzít do banky k přepážce, protože má na ruce srostlé dva prsty. Třetí a čtvrtý. Přitom je chytrá a hodná, svou práci by dělala dobře. Jenže… není úplně normální. Na internetu jsem viděl šot, jak chlápek trpasličího vzrůstu hraje hry. Různé společenské hry hraje, vymýšlí, tvoří pro ně pravidla. Je to jeho koníček a vypracoval se tak vysoko, že v deskových hrách poráží všechny v okolí. Prý i zdravé. Proč by nemohl být zdravý on, to nevím. Třeba je zdravější, než jeho spoluhráči, možná, že by ve zdraví trumfnul i toho redaktora, který upoutávku točil. Ale měří metr třicet a to není normální.

Když u nás ve městě otevřeli třídy pro velmi nadané žáky, taky se říkalo, že není normální z nich dělat nenormální. Místo písanek tam malé děcka píšou do PC, dělají jiné věci, učí se jinak, než jejich normální spolužáci. Jednou z nich třeba budou vědci, budou vymýšlet dokonalé vynálezy nebo léčit nevyléčitelně nemocné. Tehdy už budou normální nebo nenormální? Když si neznámý člověk, který bydlel na druhé straně naší republiky koupil blízko naší chalupy pole a chystal se na něm vybudovat statek, všichni o něm mluvili, jako o nenormálním. Nikdo z lidí ho neviděl, nikdo s ním nemluvil, ale nenormální určitě byl. Teď k němu chodí pro kozí mlíko, kupujou tvaroh a sýry, rodiny tam vozí děcka, aby si pohladily malé kozlátka. To už je jim dobrý. Stal se z něho prý normální chlap.

Jestli existuje nějaká ochrana proti tomu, aby se z vás nestali nenormální, to netuším. Každý z nás má ale ve svém životě období, kdy nenormální je nebo se tak aspoň svému okolí jeví. Někdo hodně utrácí, někdo hraje na automatech, někdo chodí na ryby a hodiny prosedí na břehu třeba v dešti. Další může být potetovaný, tlustý nebo naopak hubený, ostříhaný na panka nebo mít růžový přeliv. Normální není ten, kdo se něčím od ostatních liší. A lidé normální mu kolikrát dávají najevo dost tvrdě, že pro ně není úplně normální. Nenormálním budu zkrátka držet palce a doufat, že zůstanu co nejdýl normálním.

Autor:
Vydáno: