Ježíškova cesta

Již tradičně na počátku měsíce prosince se děti školní družiny vydávají společně se svými vychovatelkami na Ježíškovu cestu. Myslíte si, že děti jedou na Boží Dar? Ale ne, Ježíškova cesta je i ve školní družině v Berouně. Letos se do putování zapojil i nově vzniklý školní klub.

Ježíškova cesta

Je úterý 2. prosince a děti po skončení vyučování odchází na oběd a hned poté se svými vychovatelkami na školní dvůr. Letos opravdu jen sem, neboť počasí je tak nevlídné, že bychom to snad ani jinde nezvládli. S Ježíškovou cestou nám pomáhají i nastávají vychovatelky ze SPgŠ, které k nám do všech oddělení družiny chodí na praxi. Každá budoucí vychovatelka má na starosti jedno stanoviště, kde děti seznámí s plněním úkolu a malým prvňákům napíše do Ježíškova zápisníku vše, co jim řeknou. Po krátkém úvodním slově se dostáváme k plnění úkolů. Na dvoře je třináct stanovišť s jednotlivými pomocníčky Ježíška.

Na prvním stanovišti nás čeká „Královna Věrtule“, která si pro nás připravila poznávání hub. My se máme rozhodnout, které houby nemáme sbírat. Na druhé zastávce čeká „Netopýrek Pírek“, kde hledáme obydlí a přiřazujeme je k jednotlivým zvířátkům. Na třetí zastávce se potkáváme s „Hvězdulkou“, kde zjišťujeme, které ryby můžeme hledat v českém rybníce. Čtvrté stanoviště má na starosti „Ťápula“, největší kamarád Hvězdulky. Zjišťujeme, kdo tady byl. Přisuzujeme stopy zvěře, kterou vidíme na obrázku. Na páté zastávce nás čeká „Fukačo“, který chce vědět, kterými předměty ozdobíme vánoční stromeček. Na šestém stanovišti jsou připraveni „Sníčci“, kteří chtějí vědět, co která zvířátka rada jedí. Na sedmé zastávce na nás čeká „Nimbusek a Kumulusík“, kde hledáme dvě stejné vločky. Osmou zastávku hlídá „Skákoš“, a zde máme zjistit a vybrat jídla, o kterých víme, že je nejvíce lidé jedí na Štědrý den. Na devátém stanovišti na nás opět čeká „Netopýrek Pírek“. Zde vidíme postavy a my k nim musíme najít cestu k jejich obydlí. Desátou zastávku hlídá „Mrakor“. Tady hledáme tři rozdíly v obrázcích. Na jedenácté zastávce se setkáváme se „Skřítkem Pořádníčkem“ a hledáme věci, se které nepatří do lesa. Na dvanáctém stanovišti se setkáváme s „Poštískem“. Zde poznáváme barvy a přiřazujeme je k číslům na obrázku. A nyní se již dostáváme do cíle, jsme na třináctém stanovišti a setkáváme se s „Ježíškem“.

Prošli jsme celou Ježíškovu cestu a setkáváme se s vládcem Ježíškova světa. Na obrázku vidíme postavy, které patří či nepatří do Ježíškova světa. My hledáme ty, které Ježíškovi pomáhají. Někdy to je docela i těžké. A tak je vše splněno, nyní čekáme již na vyhodnocení, jak to všechno dopadne. Zima nám zalézá pod bundy, a tak odcházíme do tepla našich družin. Všichni se moc snažili, takže uvidíme. Zda přijde k nám i Mikuláš, jistě každý dostane nějakou sladkou odměnu.

 

Autor:
Vydáno: