Ježíšek naděloval ve školní družině

Do Štědrého dne ještě něco málo chybí, ale naši MEDVĚDI – 2. oddělení školní družiny za svoji píli a svou práci již dostávají v předstihu drobné dárky.

Ježíšek naděloval ve školní družině

Je Stříbrná neděle a Bety Langmajerová se svými rodiči odjíždí do Prahy na Staroměstskou radnici. Ptáte se proč? Ano, Bětka vyhrála v soutěži o vstupenku na vlastivědnou vycházku. Nešlo pouze o vstupenku pro Bětku, ale též pro její rodiče. Vlastivědná vycházka byla za „Pokladem na Staroměstskou radnici“. Bětka malovala hrad a druhý její obrázek byl z našeho města, kde šlo o historickou budovu Pražské brány v Berouně, kde se nachází Výstavní síň Jiřího Jeníčka. Z došlých příspěvků vzešla jako jediná vítězka naše Bětka a obdržela od Pražské informační služby – Prague City Tourism vstupenky na tuto akci.

Zcela určitě zajímavá a poučná procházka nejen pro Bětku, ale i pro rodiče, kde se dověděli mnoho zajímavostí. Výhrou byla prohlídka Staroměstské radnice, všech jejích čtyř budov. Viděli celou radnici zevnitř, dozvěděli se informace o historii orloje, například proč každý apoštol nese v ruce něco jiného. Tak například sv. Jakub nese valchařskou hůl, sv. Jan kalich, ve kterém byl had, jako znak jedu. Protože Jan nad kalichem udělal kříž a proto se neotrávil. Orloj viděli zevnitř, a všechny apoštoly zblízka. Mnoho zajímavostí se Bětka dověděla i o gotickém slohu, viděla sklepení, Brožíkův sál. Dověděla se mnoho informací o historii Čech, o mistru Janu Husovi, Zikmundovi, Karlu IV. Viděla všechny postavy z obrazů mistra Brožíka. Během prohlídky děti řešily zábavné úkoly, na závěr jim patřila sladká odměna. Dozvěděli se, že dřevěný strop v kapli je starý 500 let a bez zásahu červotoče byl namořen směsí volské krve, moči a žluče. Bětka si opravdu se svými rodiči vlastivědnou vycházku „Za pokladem na Staroměstské radnici“ užila se vším všudy.

Krom toho na ni čekala na informacích taška a informačními materiály, obdržela i kalendář na rok 2015 o památkách Prahy. Bety bude mít jistě na co vzpomínat a dá nám za pravdu, že jedno české rčení říká: „Bez práce nejsou koláče“ a ona je to opravdu skutečnost. Bětce blahopřejeme a rodičům děkujeme, že pro Bětku neváhali s časem, který strávili v den „Stříbrné neděle“.

 

Autor:
Vydáno: