Jeřábi se vrátili domů

Další důležitý a velmi pozitivní posun zaznamenal repatriační program jeřábů mandžuských a daurských. Dva uměle odchovaní ptáci doletěli ze svých zimovišť zpět do míst, odkud byli vypuštěni do volné přírody. Navíc se jeden z nich spároval s divokým jeřábem. V obou případech se jedná o velký úspěch.

Jeřábi se vrátili domů

Jeřábi a některé druhy vrubozobých (např. husy) nemají geneticky vtištěnou migrační trasu a během prvního roku života se ji učí od svých rodičů. Tento fakt může být při repatriacích problém. To, že ptáci doletěli na zimoviště znamená, že se setkali s jinými (divokými) ptáky, kteří to umí. A že doletěli zpátky, je prostě skvělé a ukazuje to, že náš projekt má smysl,“ uvedl kurátor chovu ptáků Zoo Brno a koordinátor projektu Petr Suvorov.

Jak jsme psali už dříve, kromě dovozu vajec jeřábů na Dálných východ jsme se rozhodli následně monitorovat i pohyb vypuštěných ptáků. Loni jsme třem ptákům pořídili telemetrické vysílačky a sledovali, jak si vedou. Podrobnosti naleznete ZDE. Na mapu pohybu jeřábů se můžete podívat ZDE.

Bomnak a Areta

Nyní už máme podrobnější data z delšího sledování. A jeho výsledky ukazují, že projekt na repatriaci jeřábů je úspěšný. Vysílačky zůstaly na dvou ptácích – prvním je samice jeřába mandžuského pojmenovaná Bomnak, druhým pak samec jeřába daurského Areta.

Postupně se na jejich pozorování podíleli ornitologové z Číny, Jižní Koreje a USA. Po vypuštění doletěla Bomnak do zimoviště v oblasti města Lü-šun (dříve Port Arthur). „Na jaře se podle údajů z vysílaček ukázalo, že dorazila zpět do Amurské oblasti a nachází se na břehu jezera Sorokino, v lesní rezervaci Antonovskoye. Průzkum tohoto území ukázal, že se vrátila ze zimoviště v páru,“ uvedl Mikhail Parilov z Khinganské státní přírodní rezervace odkud se ptáci do volné přírody vypouští.

Samec Areta naproti tomu zimoval na Korejském poloostrově a většinu času strávil v jihovýchodní části KLDR. Do Amurské oblasti se vrátil asi o týden později než Bomnak. „Objevil se poblíž rezervace, nedaleko místa, kde byl vypuštěn v loňském roce. Nezůstal v rezervaci, ale odletěl do oblasti Amurské rezervace v okrese Konstantinovsky. Jako neteritoriální pták vyráží na dlouhé lety a pobývá hlavně na zemědělské půdě,“ doplnil Parilov. U Arety je potěšující především to, že se jako odchovaný pták připojil k hejnu volně žijících jeřábů. Má dva roky a dokud nedosáhne dospělosti, bude pravděpodobně součástí skupin mladých ptáků.

Projekt na repatriaci a ochranu jeřábů začal v roce 2015, kdy brněnská zoo poprvé transportovala dvě vejce jeřábů mandžuských na Dálný východ do stanice pro reintrodukci jeřábů v Khinganské státní přírodní rezervaci. V následujících letech se připojily další zahrady chovající tyto majestátní ptáky. K vejcím jeřábů mandžuských se posléze přidala také vejce jeřábů daurských. Khinganská stanice pro reintrodukci jeřábů se už více než 30 let věnuje vypouštění jeřábů. Až nyní má ale možnost díky spolupráci s brněnskou zoo sledovat jejich pohyb a chování ve volné přírodě.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: