Jeřáb mandžuský

Gar, Tulungin, Neja, Charga a Alděkon - čtyři mláďata jeřábů mandžuských (Grus japonensis) ze Zoo Brno a Olomouc a jedno mládě z Okského zapovědniku vypustili pracovníci Khinganské státní přírodní rezervace v dubnu letošního roku na Klešenském jezeře v Amurské oblasti Ruské federace. Khinganská rezervace tak pokračuje v projektu, do kterého se brněnská zoo zapojila v roce 2015. Do rezervace v současné době posílají vajíčka české a ruské zoologické zahrady, vylíhlá mláďata se pak zapojují do repatriačního programu. Transporty organizuje Zoo Brno.

Jeřáb mandžuský

Během prvního roku života vozí pracovníci rezervace mláďata do jejich domoviny, aby se zde naučila orientovat v přirozeném prostředí a hledat potravu - žáby, ryby, korýše nebo kořínky rostlin. Po první zimě jsou okroužkovaní ptáci vypuštěni do volné krajiny. Mladí jeřábi pak hledají své soukmenovce v okolních mokřadech. S těmi na podzim odlétají na svá zimoviště v Číně a Japonsku. „Budeme mláďata sledovat, abychom se ujistili, že se plně přizpůsobila prostředí a mohou se o sebe postarat. Na podzim potřebujeme vědět, že všichni naši jeřábi odletěli do teplých krajin,“ řekla pracovnice Khinganské rezervace Naděžda Kužnecova.

V roce 2015 se do programu repatriace zapojila samice jeřába mandžuského Kohany z brněnské zoo, o rok později se do Khinganu podařilo transportovat dalších šest vajec (čtyři jeřábi mandžuští a dva daurští) z tří českých zoologických zahrad – Brna, Olomouce a Chomutova. Oba dva druhy zmíněných jeřábů – mandžuský i daurský – jsou v současné době zařazeny do záchranných projektů obou asociací zoologických zahrad starého kontinentu (EAZA, EARAZA).

„Letos jsme kvůli riziku ptačí chřipky nemohli vejce z České republiky do Ruska převážet, ale napřesrok bychom v projektu rádi pokračovali,“ uzavřel úspěšné vypuštění mláďat kurátor chovu ptáků Zoo Brno RNDr. Petr Suvorov, Ph.D.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: