Jedničko, bez Tebe by to nebylo ono

Milá Jedničko, přiznám se, že se mi líbíš. No vážně, kde by byl svět, kdyby nebylo Tebe? Schválně, zamyslela ses nad tím někdy?

Vždycky je někdo první, něco se stane poprvé v historii lidstva a když to vypadá, že nic nového, co by se dalo objevit, neexistuje, zase se něco najde. Nový objev na poli vědy a techniky, lidé překročili možnosti a dokázali, že… poslechni si někdy zprávy, nebo si přečti nějakou reportáž v novinách. Čeho jiného by se mohla týkat, než nějakého významného prvenství?

Jedničko, přeju Ti to. Někdo prostě musí být první a dokázat, že to jde. Stačí chtít. S Tebou je to podobné. Sice je před Tebou spousta průkopníků (nula, jedna polovina, čtvrtina, třetina, nějaká ta nula celá kdovíkolik) a pak Ty – první celé, nezáporné číslo. Máš postavení, o které Tě nikdo nemůže připravit.
Málokdo si to uvědomuje, ale jsi neuvěřitelně důležitá. Vážně - jenom se nad tím trochu zamysli: jsi všude, přestože nejsi vždycky na první pohled vidět. Každé číslo se dá rozdělit na jedničku plus ten zbytek. Bez Tebe by nemohla existovat čísla větší než Ty sama. Má to celkem logiku, ne?

Většina z nás vidí Tvou užitečnost jenom na vysvědčení. Má samé jedničky, je to premiant třídy. Ten to někam dotáhne. Doufám, že teď nezačneš nosit nos nahoru, zas tak dobrá nejseš. Samé jedničky jsou výsadou šprtů a dokonce i lidé, kteří byli ve škole na chvostu, jsou dnes celosvětově uznávané jedničky. Stačí se jen v nějakém oboru náležitě vypracovat a udržet se na špici.

Ty se na špici držíš neustále a ani Tě to nestojí nějak moc práce. Sama tou špicí totiž jsi. Co by ve Tvém životě mohlo být lepší? Bojím se, že nic, takže si to náležitě užívej. A dokud to tak bude, bude tady lidská civilizace. Nebo ne?

Zasloužíš si to, Jedničko. Tak hodně úspěchů a prvenství s nimi spojených!

Autor:
Vydáno: