Jed v boji o přežití 3.část

Když se řekne jedovaté zvíře, většinou si ho spojíme se slovem had. Jedovatí hadi ve svém těle uchovávají velmi silné jedy. Ty se můžou měnit v průběhu života. Závisí taky na stáří hada, typu potravy, kterou se živí, nebo na oblasti, kde žije. Za zmínku stojí, že plazi nejsou nijak zvlášť odolní, a přesto je vlastní jed neohrožuje.

Svoji zásobu si schraňují pro chvíle, kdy ji budou chtít použít v zásobárnách, které zajistí, aby se sami neotrávili. Hadí jed je produkován ve speciálně utvořených slinných žlázách. Čerstvě vyrobené složky jedu zůstávají v maličkých měchýřcích a jsou uvolněny až při vytlačování jedu do rány zvláštními zuby, kterým se říká jedové. Použít ho může dvěma způsoby, při lovení kořisti i při obraně.

Na hadí kousnutí umírá každý rok kolem 50 000 lidí. Je to poměrně velké číslo, není divu, že se uštknutí bojíme. Ne každý had je ale jedovatý. Známe asi 3000 druhů hadů a z nich je jedovatých asi 1000. Pro člověka může znamenat nebezpečí asi 300 z nich.

Bojgy - nejnebezpečnější formou této skupiny je bojga africká, někdy se jí říká stromový had. Štíhlý had původem z tropické Afriky dorůstá délky až 1,5 m. Je čilý, rychlý, jeho jed je neobyčejně účinný. Může mít až tři páry jedových zubů a jen malé množství jedu stačí k usmrcení velkého zvířete nebo člověka. Živí se chameleóny a mláďaty ptáků. Zastrašuje varovným rozšiřováním krku. Umí ho roztáhnout až na dvojnásobek a už to je důvod, proč ji raději uhnout z cesty.

Kobry - žijí v Africe a Asii. Nejznámější je kobra indická, díky tomu, že se zdržuje poblíž malých měst a vesnic přichází často do styku s člověkem. Je to hlavně v období dešťů, kdy se pohybuje na zatopených pobřežích. Dosahuje délky až 2,5 m a má zvláštně postavené jedové zuby. Nejsou nijak dlouhé, ale díky tomuto postavení vpraví do těla oběti daleko větší množství jedu.

Když se připravuje k útoku, zvedá výhružně hlavu asi do jedné třetiny. Čím je víc rozrušená, tím je její hlava výš. Jako varování také roztahuje žebra na krku. K tomuto účelu je vybavena speciálním kožním záhybem, který umí nafouknout do jakéhosi límce.

V Číně je považována za posvátné zvíře, na Dálném východě zase věří, že když člověk pije krev z kobry, vyhne se všem nemocem. V Indonésii si můžete v restauraci objednat drahou delikatesu, maso z kobry. Jejich hromadné vybíjení došlo už tak daleko, že se lidé potýkají s velkým množstvím hlodavců, kteří jim ničí úrodu a zásoby. Hadů, kteří byli jejich přirozenými nepřáteli je čím dál míň.

Její jed má paralyzující účinek, postupně ochromí celé tělo. Bez rychlé léčby může smrt nastat už do 15 minut. Jed se dá i sušit, o svou nebezpečnost tím nepřichází. Už 1 jediný gram by dokázal otrávit až 160 lidí. V malých dávkách se používá i v medicíně, pomáhá třeba nemocným s bolestmi kloubů.

Mamby - plaší afričtí hadi. Mají tu výhodu, že se při setkání s vámi raději sami rychle odplazí. Ke kousnutí dochází většinou tehdy, když je člověk přehlédne. Třeba při šplhání po stromě. Může se to stát i proto, že jejich zbarvení je krycí a dokonale splývá s okolním prostředím. Mamba černá je ve skutečnosti tmavě hnědý had, který žije hlavně na zemi. Jedná se o nejrychlejšího hada, dokáže dosáhnout rychlosti až 25 km/h.

Její hlavní potravou jsou ještěrky, hlodavci a ptáci. A protože stejně, jako u všech hadů i u mamby nejsou zuby použitelné ke kousání, musí svou kořist polykat celou. Někdy to pro ni znamená značnou námahu a musí využít spoustu energie.

Bungaři - žijí v jihovýchodní Asii a účinnost jejich jedu je obrovská. Ale protože loví hlavně v noci, živí se hlavně jinými druhy hadů, je kousnutí málo časté. Nejsou agresivní, kolikrát se uštknutí spíš brání. I když je obtěžujete, raději než zaútočit se snaží spíš uniknout. Říká se, že většina lidí, kteří byli tímto hadem napadeni, byla kousnuta ve spánku. Možná je to tím, že se v noci při otáčení převalili přes prolézajícího hada. Pokud už k útoku došlo, jedná se o velmi nebezpečnou věc, člověk je kriticky ohrožený. Až pro 75% z nich bude toto kousnutí smrtelné.

Při útěku zvedají bungaři konec svého ocasu. Ten je na spodní straně červeně zabarvený a připomíná hlavu hada připravenou k útoku. Už tohle varování nepřítele většinou odradí.

Autor:
Vydáno: