Jarní tvoření

V tomto školním roce již po druhé mezi námi vítáme paní Miluši Šímovou, která se věnuje práci s vizovickým těstem. Poprvé to bylo vánoční tvoření, tentokrát nám šlo tvoření jarní ne-li dokonce velikonoční. Vždyť za nedlouho již budou „Velikonoce“.

Jarní tvoření

Je něco málo po jedné hodině a my se scházíme v družině druhého oddělení i s paní Šímovou. Lidová tradice přece nemůže být zapomenuta a my se o to přeci snažíme, aby byla uchována co nejdéle. Po krátkém zahájení dnešního odpoledne se hned vrháme do náročné práce. Tato činnost nás velmi baví a všichni ji rádi děláme. Shlukujeme se kolem stolu paní Šímové, která nás seznamuje s motivy, pro toto jarní či velikonoční období typické. Pak nám ukazuje, jak při modelování postupovat. U stolku za její asistence se střídáme po pěti. Ostatní pak se svou paní vychovatelkou vytvářejí přáníčka. Postupně se vystřídají všechny děti a nastává chvilinka odpočinku.

Po ukončení práce dětí druhého oddělení přichází kroužek dovedných ručiček, který pokračuje ve stejné činnosti. Během odpoledne tak vznikají krásně zdobená vizovická vajíčka, kohoutci, holubičky, zajíčci, sluníčka a další figurky. Postupně se seznamujeme i s jejich symboly, co která figurka znamená. Tak například kohout symbolizuje mužnost a přináší do domu štěstí. Holubička zase do rodiny přináší symbol klidu a míru. Sluníčko je dárcem života a zajíček je symbolem postřehu. Každý z nás si vyrobil několik figurek z vizovického těsta a odpoledne bylo pryč. Navíc si každý vytvořil „medvěda“ se 750. Vždyť Beroun je spjat s medvědy a letos oslaví 750 let od první zmínky. My, se musíme pomalu a jistě rozloučit a paní Šímové mnohokrát poděkovat za to, že si pro nás udělala čas. Vždyť jsme si přeci před Vánoci slíbili, že práce s vizovickým těstem nesmí býti zapomenuta a my se o to postaráme.

Autor:
Vydáno: