Jarní „baby-boom“ v táborské zoo

Tak by mohla klidně skandovat dvě mláďata klokana rudokrkého, která se letos na jaře narodila v ZOO Tábor a která už začala poskakovat po výběhu spolu s ostatními dospěláky. Právě v těchto dnech totiž obě mláďata natrvalo opustila vaky svým matek – Vločky a Myšky. „Pyšným otcem je největší vačnatec z táborské smečky – samec Skipy, který je u nás již sedmým rokem,“ říká Filip Sušanka, mluvčí táborské zoo s poukazem na to, že i klokaní samec v Táboře je albinotické formy.

Jarní „baby-boom“ v táborské zoo

Klokan rudokrký se v přírodě vyskytuje nejčastěji v jihovýchodní části Austrálie. „Vývoj klokanů je velmi specifický. Mláďata se rodí extrémně nevyvinutá, jde v podstatě o zárodek vážící jeden gram a veliký kolem jednoho centimetru. Mládě proto vývoj dokončuje ve vaku samice, která ho nosí až 40 týdnů. Během pobytu ve vaku prodělá malý klokan v podstatě celý svůj vývoj a zvýší svou hmotnost 2000krát,“ upozorňuje hlavní zoolog ZOO Tábor Ondřej Kott. Jakmile mláďata povyrostou a začnou matčin ochranný vak opouštět, ještě několik měsíců se do něj vracejí, a matka je stále kojí, přestože už začínají konzumovat rostlinnou potravu. Ovšem v Táboře mají obě mláďata tuto ochrannou dobu za sebou, už jsou velká, a ke svým maminkám do vaků se nepotřebují vracet.

Dvěma hopkajícími klokánky ovšem letošní bohaté přírůstky v ZOO Tábor, která s specializuje na chov ohrožených druhů zvířat, rozhodně nekončí. Dalšími vlastními odchovanci jsou 4 mláďata emu hnědého. Ten je po pštrosovi druhým největším nelétavým ptákem světa, žije hojně v Austrálii, kde se živí se především bobulemi a semeny. Jeho vejce jsou zelená a váží až 900 gramů, mláďata se rodí po 49 až 56 dnech. V případě táborské zoo jde už o druhý vlastní odchov emu. „Zajímavá je u těchto ptáků takzvaná parentální péče. Proto, co samice naklade vejce, sedí na hnízdě samec, který po vylíhnutí mláďata také vodí a hlídá,“ vysvětluje hlavní zoolog Kott.

Návštěvníkům doporučuje určitě nevynechat při prohlídce zahrady ani voliéry, kde můžete kromě dospělého páru vidět také tři letošní, ještě roztomile chundelaté dorostence puštíka obecného. Tento druh je v celosvětovém seznamu CITES, což je Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

V tzv. vodním světě, tedy ve výběhu s dřevěnými boudičkami u malého rybníčku ostražitě vodí svých šest vysezených mláďat samec a samice bernešky bělolící.

A pokud by milovníkům fauny letošní bohatá „úroda“ mláďat v táborské zoo snad nestačila, mohou se pokochat ještě pohledem na tři jehňata ovce ouessantské. Hlavně děti, které dokáží být trpělivé, nadšeně u tohoto výběhu pozorují, jak černí chundeláči občas přistoupí ke své matce, zespodu prudce strčí svým nosem do vemínka, aby se uvolnil struk a ony mohly sát mateřské mléko doslova jako o život. A když budou návštěvníci trpěliví, předveou jim někteří jehněčí beránci, jak už dokážou trkáním vyzývat dospělé jedince k souboji. Toto plemeno ovcí původně pochází z malého ostrova Ouessant u pobřeží Bretaně, nyní je však rozšířeno po celém světě.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: