Jak zvládnout ztroskotání

Nedávno jsme si pro zábavu založili novou diskuzi. Hledáme témata, která by nás obohatila o nové vědomosti a nápady, jak zvládnout nepředvídané situace. Kolikrát se to všecko zvrtne v takovou ptákovinu, že se tomu musíme smát.

Jako minule. Někdo přišel s informací, že průměrná teplota oceánů je kolem 1,3 - 3,8°C. V tropických oblastech je voda teplá jako kafe, může mít i kolem 27°C, v polárních oblastech až - 1.4°C, to je teplota mrznutí mořské vody. Jako člověk, tvor suchozemský bych radši ke koupání volil první možnost. Ale, co když jednou budu po krk v mořské vodě nedobrovolně. Nebudu se v ní koupat, ale topit, nebude ze mě turista, ale trosečník. Taková událost se může přihodit i běžnému studentovi z jižní Moravy a proto jsme usoudili, že je potřeba se na ni připravit aspoň teoreticky.

V materiálech, které radí jak přežít na moři jsme objevili, že v krizové situaci si máme ponechat vlastní oděv. První rada proto zní, pokud se budete topit, nevysvlékejte se u toho donaha. Při opouštění vraku si s sebou nabalte i náhradní šatstvo. Jeden kus hadru si uvažte kolem krku, zabráníte ztrátě tělesné teploty. Druhá rada je, přibalte si svítilnu. Přiznám se, že kdybych se potápěl se svou lodí někde uprostřed oceánu, budu trochu nervózní a svítilnu bych hledal marně. Pravidlo číslo tři zní, vezměte si k sobě zeleninovou konzervu. V zeleninových konzervách je totiž velké množství pitné vody. Takže, pokud by šlo do tuhého, nezapomeňte rychle seběhnout do přízemí do kuchyňky a zeptat se, kde mají spíž se zavařeninama. A je tady další rada nad zlato, tentokrát čtvrtá. Nezapomeňte si vzít potraviny, které zabírají málo místa. Při ztroskotání se můžete poprvé v životě beztrestně cpát čokoládou a sladkostmi, potřebujete energii a tak klidně do toho. Další důležitá rada by byla, vždy se vyplatí zůstat na své lodi nebo její části, i když je neschopná provozu. Máte větší šanci, že vás tady někdo objeví. Na otevřeném moři se máme chovat slušně, jsme přece lidé. Je důležité, aby jsme poskytli nezbytnou pomoc i ostatním raněným. Pokud teda někde blízko uvidíte použitelný záchranný člun, do kterého dopravíte raněné spolupasažéry, zeleninové konzervy, čokoládu, sladkosti, svítilnu a hromadu oblečení, máte skoro vyhráno, brzy budete vysvobozeni. Stanete se populární, veřejnoprávní stanice s vámi natočí rozhovor, pozvou vás na besedu do základní školy. Do střední školy raději nechoďte. Ani v případě, že by hodně prosili. Mohli by se tam totiž vyskytnout žáci, kteří by si vašich zážitků nevážili a ještě by měli pitomé připomínky.

Pokud záchranný člun nablízku nebyl nebo byl poničený, rádce pro trosečníky nabízí několik dalších praktických rad. Držíte-li se pevného předmětu pevně, snažte se pomáhat dalším trosečníkům. Budou vám dobří, ve studené vodě se líp zahřejete ve skupince. Bacha je potřeba si dát na to, aby se v hrůze před utonutím nepřiblížili zezadu a nestáhli vás znova za krk do vody. Snažte se neustále plavat, hledat další předměty, které plavou na hladině. Od tonoucího vraku se snažte rychle dostat co nejdál. Každý rozměrný objekt totiž při svém potopení pod hladinu vytvoří podtlak a stáhne vás s sebou. Pokud je ve vodě hořící nafta, plavte stylem prsa pod ní. Přemýšlejte, nedýchejte a hledejte cestu k čisté vodě. Potom zaujměte polohu čekání na pomoc. Hlavu držte nad vodou, před prochladnutím vás ochrání i krk zabalený v textilii. Nejvíc tepla z těla totiž uniká krkem a hlavou. Odpočívejte v mírně přikrčené poloze a snažte se být viděni. V tomto prostoru setrvejte nejmíň 72 hodin, to je velká naděje na záchranu záchrannými týmy. Později naděje díky chladu rapidně klesá. Asi po čtyřech dnech si už můžete plavat tam, kam jen budete chtít. Záchranný tým bude pravděpodobně odvolaný.

Autor:
Vydáno: