Jak zavařovat

Sice není období, kdy by se v uvozovkách mělo zavařovat, ale to neznamená, že bychom se nemohli o tom něco dozvědět. Sterilizace je jedna z úprav, která dokáže například zahubit různé mikroorganismy. Jako základ potřebujeme pochopitelně zavařovací hrnec, bez něj to nejde.

Dřív existovala jedna varianta – a to tzv. na kamna. Dnes už jsou i elektrické. Nejčastěji se sterilizuje ve vodě. Musí se hlídat teplota, když je hrnec na sporáku. U těch elektrických to všechno dělá termostat.

Konzervace se dá dělat i v páře. U tohohle případu se sklenice nesmí dotýkat vody. Nejčastěji se sterilizace pohybuje o osmdesáti stupních. Pak už záleží na konkrétní pochutině, která se bude sterilovat. U ovoce a zeleniny se používají sklenice. Pokud se někdo pustí například do sirupu, tak jsou vhodné láhve. Ani sklenice ani láhev nesmí mít sebemenší poškození. Samozřejmě jsou třeba i víčka.

Dobré utěsnění se pozná podle různých zkoušek. Třeba, že se víčko prohne, anebo se otočí sklenice vzhůru nohama. Sklenice by neměly být plné až po okraj. Je lépe udělat místo 1 – 1,5 cm od okraje. Musí se sklenice opravdu dobře utěsnit. Jinak by se mohla dovnitř dostat i plíseň, ale také kvašení, a to není vůbec dobré. Existuje případ, že kvasil brusinkový kompot a člověku se tak dostal do těla alkohol. Ten konkrétní člověk pak sedl za volant a zastavili ho policisté.

Autor:
Vydáno: