Jak vznikl adventní věnec

Každý rok před Vánocemi se v českých rodinách dodržuje krásná tradice – zapalování svíček na adventním věnci. Víte, jaký je jeho původ?

Pravdou je, že skutečné okolnosti vzniku adventního věnce nejsou známé, no existuje o něm několik zmínek. Jedna z nich  říká o tom, že na věncech si zapalovaly svíčky už germánské předkřesťanské národy, které takhle počas chladných prosincových nocí toužebně očekávaly teplejší jaro. Ve Skandinávií zase lidé zapalovali svíčky umístněné do kruhu a modlili se k bohu světla, aby otočil Zemi zpět k Slnku, prodloužil tak dny a vrátil na Zem teplo. Předpokládá se, že někdy v období středověku si tuhle tradici přizpůsobili křesťané pro vlastní potřeby a pomocí adventních věnců se připravovali na Vánoce.  

Jiné prameny tvrdí, že adventní věnec vznikl v 19. století v jedné škole v Hamburku. Děti se svého učitele, pastora Johanna Wicherna, neustále ptaly, kdy už konečně  přijdou Vánoce. Wichern jim přinesl kolo od vozu, které děti vyzdobily větvičkami a barevnými stuhami. Na kolo umístnil devatenáct malých červených svíček a čtyři velké bílé. Malou svíčku zapálil každý všední den v čase adventu. V neděli rozsvítil velkou bílou svíčku. Podle toho pak děti odpočítavaly dny do Vánoc. Tenhle zvyk se ujal v německé protestantské církvi a později se rozšířil do celého světa.

A co vy? Taky dodržujete tuhle tradici?

Autor:
Vydáno: