Jak si ozdobit velikonoční vejce

Pojďte si letos s Veverušákem vytvořit netradiční velikonoční vajíčka. Vajíčka zdobená barvami, velikonočními obtisky a košilkami jsou jistě hezká, ale co takhle vyzkoušet jinou techniku? Určitě sklidíte úspěch a přitom je to tak jednoduché!

Jak si ozdobit velikonoční vejce

Zdobit se mohou vařená nebo vyfouklá vejce. Těm se říká „výfuky". Vajíčka vyfukujeme tehdy, pokud si je chceme nechat třeba na památku. Vařená vejce by se nám při pokojové teplotě brzy zkazila.

Postupovat budeme tak, že si připravíme čistá a nepoškozená vejce. Na jejich širším konci špičkou nůžek opatrně vyklepeme malou dírku. Vejce otočíme, položíme si pod něj misku, a stejným způsobem vytvoříme o něco větší dírku na druhé straně. Do širšího otvoru vsuneme špejli a propícháme žloutek. Teď začneme foukat do menší dírky, až vyfoukneme celý obsah vajíčka do připravené misky. Výfuk položíme na ubrousek, dočistíme a osušíme. Chceme-li, aby výsledek byl perfektní, zapálíme svíčku a dírky opatrně zakápneme horkým voskem.

Takto připravené vajíčko můžeme zdobit mnoha způsoby. Dá se barvit barvami na vajíčka a pokreslit tuší, malovat fixami nebo vodovkami a potom jednoduché motivy nakreslit obyčejnou měkkou tužkou. Vhodnější jsou vejce s bílou skořápkou, barvy na nich lépe vyzní.

Barvit se dá i pomocí přírodních materiálů, kraslice sice nemají tak syté a výrazné barvy, ale můžeme experimentovat, každé vajíčko je neopakovatelný originál. Červené barvy dosáhneme, pokud vejce vaříme v odvaru ze slupek červené cibule nebo červeného zelí. Hnědá je z odvaru listu ořešáku s pár kapkami octa a špetkou soli. Červenohnědý odstín je z cibulových slupek běžné cibule, na žluto vejce povaříme s pytlíčkem černého čaje. Jemnější žlutý nádech umí vykouzlit malé kousky jabloňové kůry. Zelenou získáme odvarem z listů špenátu, břízy, jetele nebo kopřiv. Vajíčka by se při vaření neměla dotýkat a po vytažení z odvaru je hned osušíme ubrouskem, aby se na nich neudělaly skvrny.

Další efektní možností je vejce natřít po celé ploše lepidlem a obalit v máku, sezamu, kmínu, drcené majoránce nebo tymiánu. Osvědčilo se tekuté lepidlo, které se dá dobře nanést i pomocí štětečku. Koření vsypeme do misky s vyšším okrajem a vajíčko hezky obalíme. Na malou chvilku dáme oschnout.

Komu nejsou cizí pletací jehlice a háček na háčkování, může si svoje kraslice obléknout do vlněného kabátku a čepice s bambulí. Dobře vypadají obháčkované kraslice. U mnohých babiček se najdou zbytky nepotřebných vln a přízí, můžete tedy vymýšlet spolu.

Pomalujte svoje vajíčka sytými barvami, potřete jejich střed lepidlem a ozdobte krajkou. S foukacími fixy na textil docílíme barevného kropenatého vajíčka.

Kraslice můžeme pomocí štětečku potřít lepidlem a obalit je v barevném cukrářském máčku. Na výběr je mnoho různých druhů posypů. Když už máme v ruce lepidlo, polepíme hustě skořápku barevnými flitry. Vajíčko bude se bude krásně blýskat.

A co takhle velikonoční vajíčka vyzdobit veselými smajlíky? Mohou se smát, mrkat, vyplazovat jazyk, posílat pusu, stydět se, šklebit se, koukat na tebe. Náladu určitě nezkazí.

Že se nám pár výfuků v tom velikonočním mumraji rozbilo? Ale to není vůbec na škodu! Skořápky nebudeme vyhazovat, vložíme je do igelitového sáčku a jemně rozdrtíme. Pomocí lepidla si na vajíčku vytvoříme skořápkovou mozaiku. Využijeme větších i menších kousků, vytváříme geometrické tvary, hvězdičky, květiny...

Možná si právě říkáte, že všechno v tomto článku zní pěkně, ale vy jste takový ten výtvarný antitalent, který navíc děsně nerad tvoří. I tady je jednoduchá rada. Vezmeme vejce, uvaříme je na tvrdo a necháme vychladnout. Zatím vyběhneme ven, natrháme kvetoucí rostlinky, větvičky zlatého deště, pár výhonů pučících keřů. Uděláme z nich drobné kytičky, které mašlí nebo kouskem vlny k vajíčku přivážeme. Jednoduché a vypadá to velmi dobře.

Autor:
Vydáno: