Jak se dělá linoryt

Linoryt je grafická technika, při které se do kousku staršího linolea speciální špachtlí (rydlem), vyrývá plastický motiv.

Jak se dělá linoryt

Vyrytá plocha při tisku zůstane bílá. Postupů je víc, dnes bych vám chtěl popsat jeden z těch jednodušších.

Potřebovat budeme: rydlo, staré linoleum, takové to klasické, ne pěnové, tiskařská nebo olejová barva, plastový váleček

Postup:
Na čtvereček linolea si tužkou načrtneme obrázek nebo motiv. Potom začneme základní linky vyrývat, ale opatrně rydlo je ostré, vždycky pracujeme směrem od ruky. Hloubka rytí by měla být asi do půlky lina. Většinou se skládá ze třech vrstev, tak vyrývejte až do té druhé. Při menší hloubce by obrázek nebyl pěkný a zřetelný. Až budou základní linky hotové, na plastovou podložku naneseme libovolný odstín barvy a pravidelně ji rozetřeme. Pak na ni lino položíme a pořádně na barvu přitlačíme tak, aby se dostala do všech míst. Poté ho vezmeme a obarvenou stranou položíme na bílý papír. Znova pořádně přitlačíme po všech stranách.

Zimní vločka z toaletní ruličky

Dál zbývá jen linoleum vyčistit, olejové barvy čistíme terpentýnem. A postup zopakujeme s jiným odstínem barvy. Docílíme tím promíchání a překrytí barev. Znova rydlem vyryjeme ještě detailnější linky, pak zase obarvíme, tentokrát nejlépe nějakou výraznější barvou. A přiložíme na úplně stejné místo na papíře, orazíme, očistíme, a pokud se nám chce, můžeme celý postup ještě jednou zopakovat.

Autor:
Vydáno: