Jackie Chan

Když se řekne Jackie Chan, každému okamžitě naskočí – legenda bojových umění. Narodil se v 7. dubna roku roku 1954 ve Victoria Peak, jenž patří Hong Kongu. Od malička byl hyperaktivním dítětem, tak ho jeho otec začal učit kung-fu a posléze ho přihlásil do Čínské dramatické akademie, kde se kromě bojových umění vyučuje i herectví a zpěv. Tady získal základy. Trénink byl velmi tvrdý. Když nesplnil podle mistra správně trénink, dostával rány bičem a holí na záda.

Ze začátku kariéry se živil spíše jako filmový kaskadér. Průlom přišel v roce 1978. To ho v Asii viděli v akční komedii Škola hada a stala se z něho nová asijská star. Celosvětový úspěch nastal stejného roku s komedií Mistrův syn. Nikdo nečekal, že by to mohlo dosáhnout takového mega úspěchu, mimo jiné to byl i kasovní trhák. No, a pak už to šlo jedno za druhým. 

Například Odvážná hyena – 2 díly, Mladý mistr, Pojízdná kantýna, Police Story a mnoho dalších trháků. Mimoto i zpívá a dost úspěšně. Samostatnou kapitolou jsou zranění. Na těle Jackieho Chana byste marně hledali zdravé místo. Například při natáčení Božské relikvie se s ním utrhla větev a prorazila mu lebku. Dodnes má tudíž v lebce díru. Jackie Chan a jeho osobní život je na Asiata poměrně pestrý. Byl jednou ženatý s tchajwanskou herečkou Joan Lin, s níž má syna Jayceeho, který je též herec a zpěvák ovládající bojová umění. V roce 1999 mu porodila kolegyně Elaine Ng Yi-Lei dceru jménem Etta. O ní však Jackie Chan neměl ani ponětí minimálně prvních 11 let. Matka ji však týrala a tak Jackie Chan svou dceru zachránil. EDnes se však jeho dcera k němu nehlásí a nechce znát - údajně se z ní stala bezdomovkyně. Jackie Chan kromě toho úspěšně podniká nebo má i svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu. Dokonce dostal i čestného Oscara.

Autor:
Vydáno: