Jack Palance

Narodil se jako Volodymyr Palahniuk osmnáctého února 1919 ve Spojených státech Amerických, ve státe Pensylvánie. I přesto, že byl běloch, tak vyrůstal v černošské čtvrti. Za mladých let se živil jako boxer a posléze i ve vojenském stavu.

Tehdy pracoval u vzdušných sil. Jako herec začínal na divadle, což v Americe není nic zvláštního ani u těch největších filmových star.

Za debut před kamerou se všeobecně označuje rok 1950 a snímek Panika v ulicích. Hned o dva roky později obdržel svojí první nominaci na Oscara za film Sudden Fear. A hned po roce znovu - tentokrát však za roli ve westernovém dramatu Shane. Díky své tváři byl v podstatě předurčen hrát padouchy. Oscara se dočkal až do třetice. Byl mu udělen za roli Curly Washuburna v komedii Dobrodruzi z velkoměsta.

Osobní život byl vcelku v pořádku. Byl dvakrát ženatý, nicméně mohl být i jednou. Jeho první ženu totiž srazilo a zabilo auto. Měli spolu tři děti - dcery Holly a Brooke a syna Codyho. Ten bohužel zemřel na zákeřnou nemoc. Podruhé se oženil v roce 1987. Další děti už pak neměl. Jack Palance se zabýval kromě herectví i zpěvem. Zemřel desátého listopadu 2006.

 

Autor:
Vydáno: