Jablečný štrúdl

I já vám nyní jeden nabízím. Je trošku složitější, ale výsledek je vynikající. A teď, když nám za okny fouká silný vítr a konečně napadl sníh, není nic hezčího než se zavrtat pod deku, vypít si teplý čaj a k němu si dát tento báječný štrúdl.

Pak už jen stačí přečíst si nějakou pěknou knihu nebo si pustit hezkou pohádku, u které se odreagujete a odpočinete si.

Na 2 záviny potřebujeme:

Těsto:
225 g hladné mouky
špetka soli
2 lžíce oleje
1 vejce
100 – 150 ml teplé vody

Na náplň:
5 větších jablek
4 lžíce krupicového cukru
5 lžic strouhanky
1 lžička mleté skořice
nasekané vlašské ořechy (podle chuti)
máslo na potírání
moučkový cukr na posypání

Postup:

Mouku prosejeme na pracovní plochu a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Po té vlijeme do důlku olej a trošku teplé vody. Přidáme sůl. Postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Jestliže je moc tuhé, přilijeme vodu a naopak, když je řidší, přidáme mouku. Těsto propracováváme tak dlouho až je hladké, lesklé a nelepí. Po té z něj vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie a dáme na půl hodiny do lednice.

Po vytažení těsta z lednice ho rozdělíme na dva stejné díly a z každého rozválíme na pomoučené pracovní ploše co nejtenčí obdélníkový plát. Tento plát přeneseme na pomoučenou utěrku a hřbety rukou, které vložíme pod utěrku, ho opatrně vytáhneme do všech směrů.

Jakmile je plát dostatečně tenký, odkrojíme z něho silnější kraje, posypeme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí smíchanou s cukrem. Dále přidáme sekané vlašské ořechy a pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby část, kde se těsto spojuje, zůstala vespod.

Závin potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova při 160°C. Po upečení závin posypeme moučkovým cukrem.

Autor:
Vydáno: