Jablečný štrúdl

Jestli jste stejně jako já milovníky štrúdlů, můžete vyzkoušet snadný recept na tradiční jablečný štrúdl, který zachutná celé vaší rodině. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Potřebujeme:
Na těsto:
225 g hladké mouky
špetku soli
1 vejce
2 lžíce oleje
125 ml teplé vody

Na náplň:
5 velkých jablek
5 lžic strouhanky
1 lžičku mleté skořice
4 lžíce krupicového cukru
rozinky naložené v rumu
vlašské ořechy – nasekané

Dále potřebujeme:
máslo na potírání
moučkový cukr na posypání

Postup:
Na pracovní plochu prosejeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku rozklepneme vejce, nalijeme trošku oleje a teplé vody a osolíme. Postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Jestliže je těsto tuhé, přidáme vodu. Může se stát, že je řidší a můžeme přidat mouku. Těsto propracováváme až do té doby, kdy je hladké, lesklé a nelepí. Z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a v lednici ho necháme odpočinout půl hodiny.

Těsto rozdělíme na dva stejné díly a z každého na pomoučeném vále rozválíme co nejtenčí obdélníkový plát. Každý z plátů přeneseme na čistou moukou poprášenou utěrku a hřbety rukou, které vložíme pod utěrku, opatrnými pohyby vytáhneme těsto do všech směrů.

Až je plát tenký, odkrojíme silnější kraje, posypeme strouhankou, poklademe na plátky nakrájenými jablky, posypeme skořicí, cukrem, rozinkami a sekanými ořechy.

Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespod. Záviny potřeme rozpuštěným máslem. Záviny pečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 160C. Na talíři ještě posypeme moučkovým cukrem.

Autor:
Vydáno: