Informace o příchodu nosorožce Pabla

Nový samec nosorožce tuponosého jménem Pablo dorazil do Zoo Ústí nad Labem ve čtvrtek 22. května z maďarské Zoo Veszprém.

Pablo se narodil 2. září 1977 v San Diego Zoo Safari Park v Kalifornii, USA. Ústecká zoo je už devátou zoo, kde Pablo od narození pobýval, kromě USA byl v zoologických zahradách v Rakousku, Itálii, Německu a naposledy v Maďarsku. V Zoo Veszprém byl Pablo sedm let a byl jedním z nejpopulárnějších zvířat. Podle maďarských kolegů je velmi přátelský a klidný, nikdy nebyl agresivní na samice (např. v Safariparku Hodenhagen byl ve výběhu s osmi samicemi).

Po příchodu do ústecké zoo si bude Pablo na nové prostředí nejprve zvykat v pavilonu. Za určitý čas začne chodit ven do výběhu, nejprve sám, později se samicí Zambou (doba, kdy půjde ven do výběhu, se nedá přesněji určit, záleží na chování zvířat).

Zoo Ústí nad Labem chová nosorožce od roku 1980 a Pablo je šestým nosorožcem, který k nám přišel z jiné zoo. Původní trio tvořil samec Dan a dvě samice Saša a Zamba, všichni přišli v roce 1980. Další byla samice Lotzi (1981 – 1988) a samice Kathi (1998 – 2000). Za dobu chovu se zde narodila tři mláďata, celkem tedy prošlo zahradou devět nosorožců (včetně Pabla).

Pablo je v ústecké zoo umístěn na základě doporučení koordinátora Evropských chovných programů (EEP), délka pobytu záleží na tom, jak si zde zvykne a jak se sžije se zdejším prostředím, ale doufáme, že to bude na trvalo.

Autor:
Vydáno: