Hvězda stříbrného plátna Masotra z táborské zoo se rád vystavuje záři fotoaparátů

Trochu neobvyklé jméno má samec fosy madagaskarské, kterého chová táborská zoologická zahrada. Jmenuje se Masotra a odvolává se tím na svůj původ. Tohle jméno pochází z malgaštiny, jazyka původních obyvatel Madagaskaru.

Hvězda stříbrného plátna Masotra z táborské zoo se rád vystavuje záři fotoaparátů

Velmi dobře se zabydlel i v Táboře, kde většinu času tráví ve větvích vzrostlých stromů. Čas od času sleze i dolů, což jen nejlepší chvíle pro fotoaparáty kolemjdoucích návštěvníků. Masotra jako správná filmová hvězda, hrál přece v kresleném filmu pro děti Madagaskar, nahodí pár póz pro bulvární fotografy. Musí být ale hodně rychlí, protože času na focení mnoho nebude. Masotra totiž dokáže z ničeho nic opět rychle zmizet do bezpečí vysoko nad hlavami udivených obdivovatelů.

Fosa madagaskarská, kterou chová táborská zoologická zahrada jako jediná ze dvou v ČR, je vrcholovým predátorem Madagaskaru. Na listině ohrožených druhů IUCN je zapsána do kategorie zranitelných zvířat, v původním prostředí jich přežívá několik posledních tisíc. V přírodě loví lemury a menší savce, plazy a ptáky. I když se nejvíce podobá malé pumě, ke kočkám má evolučně poměrně daleko. Díky molekulárně biologickým studiím se přišlo na to, že nejbližšími příbuznými madagaskarských šelem jsou takzvané promykovité šelmy. Fosa je anatomicky výborně přizpůsobena pro život v korunách stromů, kde se i díky dlouhému ocasu dokáže velmi obratně pohybovat a lovit. Jedná se solitérní zvíře, partneři se potkávají pouze v období páření. Mimo toto období jsou jedinci vůči sobě velmi agresivní. Fosy jsou nejaktivnější během soumraku a rozbřesku.

Nucené uzavření zoologických zahrad způsobilo té táborské obrovské škody. Jen loni se výpadek příjmů vyšplhal na 1,5 milionu korun a další statisícové výpadky zoo eviduje od začátku letošního roku. Zoologickou zahradu nad vodou drželi hlavně její příznivci, kteří jí ve větší míře než kdy dříve přispívali buď sponzorstvím, nebo adopcí zvířat. Příjmy se vstupného a za speciální zážitkové programy činí podstatnou část příjmů, proto je nyní velmi důležité, aby příznivci zoo podpořili zahradu také svou návštěvou. Kromě zvířat je čeká bezpečná procházka rozlehlým přírodním areálem, který jim nabídne tolik vítanou možnost relaxace.

Zoologická zahrada v Táboře je od pondělí 12. dubna pro veřejnost otevřena každý den od 9:00 do 18:00.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: