Hráli jsme si na hasiče

Děti školní družiny a školního klubu se nechaly inspirovat ukázkou malých požárníků ze Zbirohu, které pozorovaly na Husově náměstí počátkem září. My jsme se zde zúčastnili oslav 60. výročí vzniku profesionálních hasičů v Berouně. A že to hasiči nemají vůbec jednoduché, o tom jsme se přesvědčili i my.

Hráli jsme si na hasiče

Je čtvrtek 29. 9. 2016. Skončilo školní vyučování, jdeme na oběd a venku je velice příjemně. To je super. Na nás zde čeká soutěžní odpoledne, kde si vyzkoušíme práci hasičů se vším všudy. Pro dnešek jsou připravené čtyři stanoviště, kde se postupně jednotlivci vystřídají a splní si zde své úkoly. Na některém stanovišti, aby to bylo zajímavější soutěží dokonce ve dvojicích. První stanoviště je velice odpočinkové, jen aby nás naladilo a vtáhlo do hasičské profese. Zde skládáme puzzle. Na některých je znázorněna hasičská technika, na dalších pak požár a předvedení zásahu. Zde jsme pracovali po dvojicích, ale dalo nám to mnoho práce. Především nám nejmenším. Druhé stanoviště bylo před vchodem do jídelny ze dvora. Zde jsme obdrželi pravou požární hadici, kterou jsme měli rozmotat a pak ji zase poskládat tak, jak byla. V tomto případě opět soutěží dvojice a počítá se čas. Na třetím stanovišti to asi bylo nejtěžší. Musíme si obléknout zásahový kabát, popoběhnout několik metrů, zde si obout zásahové boty číslo 45 a pokračovat ve slalomu. Při zpáteční cestě si postupně odkládáme boty, obouváme se do svých a běžíme do cíle. Zde odkládáme zásahový kabát a je konec měření času. Pro někoho z nás to byla opravdu fuška. Zde jsme si dobře uvědomili, jak těžké to musí mít hasiči, kteří v daleko těžším zásahovém obleku musí do boje se živlem. Ani čtvrtá disciplína nebyla jednoduchá. K dispozici máme naplněnou džberovku vodou, ve vzdálenosti 5 metrů jsou plastové lahvičky s vodou. Jeden pumpuje, aby voda stříkala, a druhý se snaží porazit lahve. Máme na to pouze deset vteřin. Pak se vyměníme a zapisujeme počet poražených lahví. Ještě že bylo docela teplo, neboť když někdo pořádně nezaměřil, byli mokří všichni včetně vychovatelek. Dnešní den byl opravdu hodně zábavný a my jsme si jej užili.

Je pátek 30. 9. 2016 a my pokračujeme v našich hrádkách na hasiče. Ti, co včera nebyli či nestihli splnit všechny disciplíny, pokračují v plnění a ostatní, jež jsou hotoví s plněním, mají další úkoly. Každé oddělení má za úkol vytvořit z víček od pet lahví obrázek s hasičskou tematikou. Můžeme říci, že vznikla celá škála krásných obrázků, na kterých se podíleli všichni přítomní. Po skončení časového limitu prochází paní vychovatelky a hodnotí díla. Po ohodnocení přistupujeme k poslednímu úkolu, kterým je štafeta jednotlivých oddělení. V určité vzdálenosti oddělení mají hydrant a jejich úkolem je vytvořit z pet víček hadici do určité vzdálenosti. Ale pozor, mezi jednotlivými víčky nesmí být mezery a soutěžící smí si vzít pouze jedno víčko. Přiloží jej k hydrantu a vrací se zpět. Pak teprve může vyběhnout další soutěžící. Když první oddělení doběhlo do cíle, necháváme hru pokračovat ještě chvilinku. Za několik minut následuje stop hře. Kapitáni jednotlivých oddělení jdou spočítat víčka, kolik kdo použil. A co potom, pak opravdu nezbývá nic jiného, než vyhodnotit. Tak jdeme na věc.

Dnes jsme už jen dokončili několik disciplín jednotlivců, pak ještě dvě soutěže pro všechna oddělení a vyhodnotíme. Snad si každý uvědomil, jak těžkou a při tom záslužnou práci mají hasiči. A jak to nakonec všechno dopadlo? Zde jsou výsledky:

1. oddělení:
1. místo: Kateřina Žáčková
2. místo: Vojta Kodras, Hanach Staedthler
3. místo: Tomáš Dufek

2. oddělení:
1. místo: Radimír Popelík
2. místo:Tadeáš Hanke, Marie Hirnerová
3. místo: Alžběta Langmajerová

3. oddělení:
1. místo: Jaroslav Smejkal
2. místo: Klára Trojanová
3. místo: Šimon Foltýn

4. oddělení:
1. místo: Tomáš Zákostelecký
2. místo: Jáchym Sekyra
3. místo: Jakub Kinský

Školní klub:
1. místo: Jakub Pírko
2. místo: Martin Ševčík
3. místo: Michal Procházka

 V soutěži oddělení je umístění následující: soutěž o hadici z hydrantu do určité vzdálenosti.

1. místo: 2. oddělení
2. místo: 4. oddělení
3. místo: 3. oddělení
4. místo: 1. oddělení

Soutěž o nejvíce počet víček v hadici.
1. místo: 4. oddělení 88 víček
2. místo: 2. a 3. oddělení, 86 víček
3. místo: 1. oddělení, 83 víček

Vyhodnocení obrázků z pet víček.
1. místo: 4. oddělení
2. místo: 2. oddělení
3. místo: 1. a 3. oddělení

Celkové pořadí jednotlivých oddělení:
1. místo: 4. oddělení
2. místo: 2. oddělení – Veverušáci
3. místo: 3. oddělení
4. místo: 1. oddělení

Všichni soutěžící obdrželi sladkou odměnu, nejlepší pak malou pozornost. Všem blahopřejeme a věříme, že se v příštím roce opět v podobné soutěži uvidíme.

Autor:
Vydáno: