Hrachová a dýňová polévka a guláš

Dva recepty na super polívky a na jeden na hovězí guláš.

Hrachová polévka

Hrášek si dáme vařit i s nálevem. Komu je nálev proti mysli, tak ho prostě scedí, nicméně bylo by lepší vaření i s ním. Pokud je hrášek měkký, tak ho rozmixujeme ponorným mixérem. Musí z toho být opravdu jemná hmota. Osolíme, opepříme a přilijeme vývar, nejlépe zeleninový a ne z kostky. Necháme pět minut provařit a zahustíme směsí hladké mouky, kterou si rozmícháme ve vodě. Nesmí nám zůstat hrudky. Vaříme zhruba dvacet minut. Na závěr přidáme ještě smetanu a hned sundáme. Na talíři ještě ozdobíme smetanou, kterou se snažíme tzv. ponatahovat, několika kuličkami hrášku a zelenou bylinkou podle vlastního výběru.

Dýňová polévka

Dýni si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokud možno, zbavíme semínek, nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, ve kterém máme rozpálený olej, osmahneme, posléze zalijeme vodou a začneme vařit doměkka. Když je dýně měkká, tak ji rozmixujeme a nyní začneme přidávat koření. Osolíme, opepříme, ještě chvíli vaříme a závěr si přidáme trošku kokosového mléka a můžeme sundat z plamene. Kdo chce, může si to ještě na talíři dozdobit.

Hovězí guláš

Hovězí maso omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na menší kostky. Do hrnce si dáme olej a rozpálíme ho. Na něj dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Vložíme maso a krátce osmahneme. Přisypeme mletou sladkou papriku, promíchneme a hned zalijeme vodou a dusíme doměkka. Těsně před úplným změknutím guláš posolíme a opepříme. Když je maso úplně měkké, vytáhneme ho a směs přecedíme, můžeme hustit. Rozmícháme si hladkou mouku ve vodě, nesmí být hrudky. Touto směsí zahustíme guláš, rozšleháme a vaříme zhruba dvacet minut. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Na talíři můžeme ozdobit ještě zelenou bylinkou. 

Autor:
Vydáno: