Halloweenské radovánky ve školní družině

V naší školní družině snad nenajdeme dítě, které by se netěšilo na „Halloweenské odpoledne“, které se stalo tradicí v této době. Přestože se nejedná o český zvyk, neboť to je původem keltský svátek, který se slaví v USA, Kanadě, Velké Británii, Austrálii, ale i v další anglosaských zemích. Datum Halloweenu je každým rokem stejný. Je to 31. říjen, den před křesťanskou slavností všech svatých. Přesto v posledních letech si jej připomínáme i my. K jeho symbolům patří dýně, kostýmy, masky a strašidelná výzdoba.

Halloweenské radovánky ve školní družině

Děti naší školní družiny si před Halloweenské období užívaly i několik odpolední, ještě před oficiální oslavou. Ta však přijde později. Ve všech odděleních jsme si povídali o symbolech Halloweenu. Jako první se začalo u Veverušáků. Ty se již nemohli dočkat, až budou moci pracovat na dlabání dýně. Vždyť vydlabané dýně jsou symbolem Halloweenu, svíčky se do nich vkládaly, aby usnadnili koledníkům orientaci v ulicích. Co nejstrašidelnější obličej má odhánět zlé duchy. K dalším symbolům patří čarodějnice, ty doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili v největší čarodějnickou moc. Z dalších symbolů jsou to masky a kostýmy, ty totiž sloužily Keltům k matení zlých duchů. K dalším symbolům patří i černá kočka. Ta byla za posvátnou bytost považována již Egypťany. Ve 4. oddělení si děti po přiblížení historie Halloweenu také ještě zasoutěžily. Jejich úkolem bylo zodpovědět 7 soutěžních otázek, kdy za správné odpovědi si připisovaly body. Vítězem se tak stala 4. skupina. Po soutěžním klání si děti vyrobily z papíru dýně. K Halloweenským radovánkám se připojily i děti 3. oddělení, které dnes vyráběly lucerničky se svíčkou. Svůj výrobek si pak odnášely domů. Dnes s praxí pokračovaly i děti od Veverušáků. Ty si ve skupinách též zasoutěžily, ale trochu v jiné podobě. Praktikantky říkaly halloweenské hádanky a děti odpovídaly. Vše se vyhodnotilo a zapsaly body. Po této soutěži jsme si zahráli hru Hádej, kdo jsem. Jako první nám nastávají vychovatelka představovala „halloweenský symbol“, my dávali otázky, na které směla odpovědět pouze „ano – ne“. Kdo věděl, mohl hádat. Když se zadařilo, došlo k výměně pozic a my hráli dál. Ve druhé části odpoledne jsme vyšli na hřiště a zde také pokračovali. Nejprve hra na „slepou bábu“. Potom soutěž ve skupinách, kde na hřišti se nacházelo mnoho duchů, které skrývali na svém oblečení slova. Duchové byli očíslováni a my do soutěžní karty zapisovali slova. Hra byla časově omezena, takže šlo i o rychlost získaných slov. Po uplynutí časového limitu jsme spočítaly počet slov a zapsali body. Potom jsme měli ještě šanci, z toho, co jsme měli, doplnit slova tak, aby z toho vznikl verš. To se však podařilo pouze jedné skupině. Pak ještě několik her – cvrkání skleněných kuliček ve tvaru oka na 3 cíle s různým bodovým rozsahem. V poslední hře jsme si zahráli na pavouky, které se snažili přeměnit lidi též v pavouka. Hra se nám velice líbila. Své odpoledne si také užily děti z 1. oddělení. Pro všechny byl velmi nečekaný, ale velice překvapivý a milý závěr.

Při vyhodnocování Halloweenského odpoledne se k nám dostal i milý dárek, odměna za dnešní odpoledne. A představte si, přímo od masek z USA. Připadali jsme si, jako bychom se zúčastnili průvodu a koledování, tak jak je to zvykem v USA. Ale pozor, nebylo to z USA. Drobné sladkosti nám předali rodiče Marušky, Fandy a Kuby Mejstříkových. Milé překvapení pro všechny, za které moc a moc děkujeme.

Autor:
Vydáno: