Halloweenské odpoledne ve školní družině

Závěr měsíce října patří již tradičně v naší školní družině halloweenu. Ne jinak tomu bylo i letos. Ovšem s malou změnou. Koncem měsíce se konají podzimní prázdniny a my v letošním roce k tomu máme i ředitelské volno, neboť na škole se pracují řemeslníci. Naše škola bude krásná.

Halloweenské odpoledne ve školní družině

Halloweenské odpoledne v tomto roce se konalo již v pátek 23. 10. 2015. Letošní odpoledne však proběhlo v jednotlivých odděleních zcela samostatně. Přesto jsme se v závěru setkali všichni na školním dvoře. A co se kde dělalo? V prvním oddělení naši prvňáčci vyráběli obličej ducha za pomoci nafouknutého balonku. Děti druhého oddělení to pojaly trochu jinak. V tomto oddělení se celé odpoledne soutěžilo. Na úvod si chvíli povídáme o tom, co je to halloween a odkud se k nám tento lidový svátek dostal. Vzpomínáme, čím je proslavený a co je pro tento den typické. Každý má o svátku různou představu, ale jedno je stejné. K halloweenu patří rozsvícená dýně, kterou si předem vydlabeme a vyřízneme. Pak jsou to košťata, čarodějové, duchové, černé kočky, pavouci, netopýři, oheň.

Typickou barvou je oranžová a černá. Proto i někteří z nás měli připravenou halloweenskou masku. První soutěží, která probíhala, bylo ztvárnění ducha či strašidla. Když je hotovo, vyhodnotíme a sedáme si na koberec. Co nás čeká? Na odpoledne je připravena sada otázek, na které budeme odpovídat. Ale odpověď nebude zase tak jednoduchá. V odpovědi se musí objevit slovo dýně. A tak při této hře jsme užili spoustu legrace. Po skončení následuje soutěž dvou družstev. Jde o zručnost a rychlost. První v každém družstvu má pod bradou jablko, které bez pomoci rukou musí předat svému druhému kamarádovi a tak postupuje štafeta až do konce. Komu jablko upadne, začíná se od začátku znova. Velmi jsme se pobavili a přitom jsme zjistili, že to není vůbec jednoduché. Jablko klouže, nabírá jiný směr, někdo je malý a předává velkému atd. Ale nakonec jsme to zvládli. Další soutěž byla též o zručnosti. Ke stolu jsme obdrželi jablko a škrabku na brambory, se kterou jsme měli oloupat jablko tak, aby vznikla co nejdelší nepřerušená slupka. Nic jednoduché. Přitom jedna skupina vytvořila slupku 12 cm dlouhou a druhá skupina 18 cm. A při tom jsme se hodně zapotili, neboť jsme si škrabku předávali postupně jeden druhému. Poslední úkol, který nás čekal, byl plný fantazie. Měli jsme vytvořit co nejtajemnější a nejstrašidelnější příběh. Ten jsme si pak poslechli a odpoledne pro nás skončilo.

Třetí oddělení pak vyrábělo krásné podzimní ježky z brambor a podzimních plodů. Některým se to velice podařilo. A co dělalo čtvrté oddělení? Ti si vymysleli, že vyrobí pozvánku či přáníčko k halloweenskému svátku. I zde vznikla řada pěkných přáníček. Když program v odděleních skončil, sešli jsme se všichni na školním dvorku a prohlédli si masky, které si někteří z nás na tuto akci připravili. Pokračovat budeme v odděleních po návratu z podzimních prázdnin, kdy někteří z nás si vyrobí dlabané dýně. Právě až nyní, abychom si je více užili. Ty si pak dáme na parapety oken, aby zdobily chodby školy.

Autor:
Vydáno: