Háčkování 2 – záložka do knihy

Zatímco v prvním díle jsem vysvětlila jen historii a některé nejdůležitější sloupky používané při háčkování, tentokrát si zkusíme vyrobit jednoduchou záložku, k jejíž výrobě využijeme všechny techniky, které jsme si minule vysvětlili.

Háčkování 2 – záložka do knihy

Není důvod přidávat jakýkoli fotopostup, každý z nás totiž bude háčkovat podle toho, který vzor se mu nejvíc líbí. Budeme tedy potřebovat přízi (pro začátečníka je ideální tenká vlna, např. Gloria ve světlé barvě) a odpovídající háček (na Glorii 2,5 mm).

Začínáme řetízkem na deset ok + ŘO a přeskočit očka u jejich „paty“, práci po jejich uháčkování vždy otočíme a pokračujeme tak do požadované délky. Kdo si troufne na složitější variantu, může během práce střídat např. řadu KS se řadou DS. V takovém případě je však potřeba upravit počet ok na otočení (2-3 ŘO na DS; 1 ŘO na KS).

Jinou možností je háčkovat 1DS 1 ŘO (DS předchozí řady vynechat) do 2. očka 1 DS. Pokud budete háčkovat správně, vznikne drobná mřížka. Na konci tohoto vzoru háčkujeme vždy 1 DS.

Kdo by chtěl mít záložku ozdobnější, může na její konec přidělat třásně pomocí liščí smyčky, nebo přišít knoflík či korálek. Třásně vytvoříme tak, že z klubíčka nastříháme několik stejně dlouhých nití, které přeložíme napůl a protáhneme pomocí háčku. Do každého očka řady umístíme skupinku tří až čtyř nití. Smyčky pečlivě utáhneme a na závěr volné konce zastřihneme na stejnou délku. Stejný postup opakujeme na druhém konci záložky.

Jestliže místo třásní oba konce sháčkujeme pevnými očky, můžeme si vyrobit originální nátepník, který na závěr můžeme pošít korálky.

Na úvodním obrázku je široký náramek vytvoření předními reliéfními sloupky, poněkud obtížnějším vzorem, který se používá všude tam, kde je potřeba, aby výrobek pružil.

V dalším díle si zkusíme vyrobit větší předmět – sáček na drobnosti.

Autor:
Vydáno: