Guláš VI. – Různé guláše ze skopového a jehněčího masa

Recepty na různé guláše ze skopového a jehněčího masa.

Guláš z berana (židovská kuchyně )

1000 g skopového masa, 700 g brambor, 1 cibule, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, sůl, mletá sladká paprika, hladká mouka, majoránka, česnek

Od loje očištěné maso ( nejlépe přední ) nakrájíme na kousky, dáme do hrnce s mírně osolenou vodou a vaříme s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka. Následně přidáme na kilo masa 500 – 700 g oloupaných , na větší kousky nakrájených syrových brambor, mletou sladkou papriku zpěněnou na rozpuštěném skopovém loji spolu s nakrájenou velkou cibulí, zahustíme hladkou moukou nebo drceným macesem ( židovský nekvašený chleba ), okořeníme majoránkou a všechno dovaříme doměkka. Podle chuti dosolíme, ochutíme utřeným česnekem.

Podáváme s macesy nebo chlebem.

Jehněčí guláš s okurkami

800 g předního jehněčího masa, 2 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 80 g sádla, sůl, 250 g sterilovaných okurek, trochu mouky

Jehněčí maso rozkrájíme na malé kousky. Na kastrole osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme lžičkou mleté papriky, necháme ještě krátce osmahnout a přidejte na kousky rozkrájené maso, které zprudka osmahneme. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou. Když je maso poloměkké, osolíme je a přidáme na tenká kolečka nakrájené okurky a vše dusíme doměkka. Nakonec zaprášíme šťávu hladkou moukou a necháme krátce povařit.

Podáváme s brambory nebo rýží, popřípadě s těstovinou.

Skopový guláš

800 g předního skopového masa, 50 g slaniny, 50 g sádla, 1 cibule, sůl, sladká mletá paprika, 3 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku

Na tuku zesklovatíme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a troch ji osmahneme. Vložíme na kousky nakrájené skopové, které jsme před tím odblanili a zbavili tuku, osmahneme je a přidáme papriku, česnek utřený se solí a podlijeme horkou vodou. Za občasného podlévání, dusíme téměř doměkka. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a podusíme. Když je maso měkké, přidáme rajčatový protlak nebo kečup. Podle chuti dosolíme.

Podáváme s bramborem nebo těstovinou.

Kotlíkový skopový guláš

800 g skopového masa, 100 g sádla, 60 g slaniny, 1 velká cibule, sůl, sladká mletá paprika, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 lžička kmínu, 600 g brambor

Do kotlíku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme omyté, odblaněné, tuku zbavené a na kostičky nakrájené skopové maso a nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, pepř, nové koření a kmín. Necháme všechno trochu osmahnout, podlijeme horkou vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme syrové, na kostičky nakrájené brambory a dodusíme doměkka.

Místo brambor můžeme do guláše vložit předem uvařené a scezené noky nebo halušky, případně i těstoviny.

Guláš ze skopového a vepřového masa

400 g skopového masa, 200 g vepřového masa, 50 g slaniny, 40 g sádla, 2 větší cibule, sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika, majoránka, 50 g brambor, 4 zelené papriky

Maso omyjeme odblaníme a nakrájíme na kostky. Na drobně nakrájené slanině, sádle a nakrájené cibuli, osmahneme skopové maso, podlijeme horkou vodou a 20 minut podusíme. K vydušené šťávě přidáme vepřové maso, sůl, pepř, kmín, mletou papriku, majoránku. Znovu

podlijeme a dusíme téměř do měkka. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, papriky zbavené semen na nudličky. Přidáme k masu a udusíme doměkka.

Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo chlebem.

Autor:
Vydáno: