Guláš V. – Různé guláše z vepřového masa

Recepty na různé guláše z vepřového masa.

Vepřový guláš

800 g vepřové plece (nebo kýty) – může být i prorostlejší, 800 g cibule, 3 stroužky česneku, 3 dcl vody, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 rajčatový protlak, 1 lžička cukru, 4 lžíce oleje ( vepřové sádlo ), mletý černý pepř, l lžička koření MAGGI Vegga klasik

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji do hněda. Cibuli občas podlijeme naběračkou vody, aby se nám nepřipálila. Mezi tím si nakrájíme připravené maso na kostky. Když je cibule dostatečně tmavá, přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a přidáme opepřené kostky masa. Zalijeme vodou, dochutíme MAGGI Vegga kořením a vaříme do změknutí masa cca. 50 minut. Nakonec dochutíme rozdrceným česnekem, plnotučnou hořčicí a lehce dle chuti osladíme. Vaříme ještě dalších 10 minut. Omáčku je možné přihustit nastrouhaným chlebem, či bramborem.

Podáváme s chlebem, bramborem i knedlíkem.

Půlnoční guláš

500 g vepřového masa, 500 g žampiónů, 250 g čirůvky havelky, olej, mouka, 2,5 dl smetany, 3 pórky, 3 feferonky, kyselá okurka, polévkové koření, mletý černý pepř, karí, kmín, zelená petrželová a celerová nať, citrónová kura, sůl

Očištěné houby pokrájíme na větší kousky. Na oleji opražíme nadrobno pokrájené feferonky, přidáme pórek, houby, koření a maso pokrájené na kousky, následně všechno dusíme. Do smetany nasypeme mouku a rozmícháme a s tímto zahustíme právě vařený guláš. Do hotového jídla přidáme nadrobno posekanou petrželovou a celerovou nať a citrónovou kůru. Na talíř dáme podélně nakrájenou kyselou okurku a nalijeme hotový guláš.

Podáváme s bramborovými knedlíky.

Pochoutkový guláš

80 g tuku, dvě cibule, mletá paprika, 1 kg brambor, sůl, pepř, kmín, půl kostky masoxu, 5 špekáčků, 1/8 l kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky

Na tuku osmahlou jemně pokrájenou cibuli vmícháme spolu s kmínem a paprikou k bramborám nakrájeným na kostičky, osolíme, opepříme, zalijeme masoxovým vývarem a dusíme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájené oloupané špekáčky. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku, promícháme a povaříme.

Podáváme s rohlíkem nebo chlebem.

Autor:
Vydáno: