Guláš IV. – Různé guláše z hovězího masa

Recepty na různé guláše z hovězího masa.

Fazolový guláš

500 g kližky, 150 g fazolí, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 200 ml mléka, 1/4 l masoxového vývaru, sladká paprika

Předem namočené fazole uvaříme do poloměkka. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmahneme do růžova drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran je osmahneme, zaprášíme paprikou a dusíme do poloměkka. Potom přidáme scezené fazole, mléko, vývar, sůl a dodusíme. Nakonec podle chuti opepříme. Je-li omáčka řídká, zahustíme ji moukou a vše zjemníme máslem.

Podáváme s chlebem nebo s bramborem.

Zelný guláš

400 g předního hovězího masa, 80 g sádla. 80 g cibule, 80 g rajského protlaku, 40 g hladké mouky, 600 g brambor, 800 g hlávkového zelí, mletá paprika, kmín a sůl

Omyté a očištěné maso nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na sádle usmažíme do zlatova cibuli s kmínem a přidáme mletou papriku. Do tohoto základu vložíme pokrájené maso, které při občasném míchání rychle podusíme ve vlastní šťávě, pak přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme trochou vařící vody a dusíme. Při dušení občas zamícháme a dolijeme horkou vodou. Hotové maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a  občasného míchání restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme přiměřenou dávkou horké vody a necháme provařit. Přidáme oloupané syrové brambory a na nudličky krájené hlávkové zelí. Vše potom dusíme do měkka. Přidáme maso a promícháme.

Jako přílohu podáváme chléb.

Kapucínský guláš

400 g hovězího masa, 120 g sádla, 160 g cibule, 15 g hladké mouky, 200 g čerstvých hřibovitých hub, rajský protlak, třený česnek, mletá paprika, kmín, mletý pepř, sůl

Na dvou třetinách sádla osmahneme cibuli a zpěníme mletou papriku. Do tohoto základu vložíme omyté a na kostky pokrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín, trochu rajského protlaku, třený česnek a vše za občasného podlévání vodou dusíme do poloměkka. Následně šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, kterou slabě osmahneme a dolejeme vodou. Zvlášť orestujeme na zbývající třetině sádla očištěné a na kostky nakrájené hříbky, které přidáme do guláše a vaříme společně, až maso změkne a na guláši vystoupí tuk.

Jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo krupicové noky, případně těstoviny.

Guláš z hovězího srdce

500 g hovězího srdce, 1 lžíce mouky, 1 lžíce másla, 1 lžíce rajského protlaku, 1 střední cibule, sůl, 2 bobkové listy

Z hovězího srdce můžeme uvařit výbornou polévku , která chutná jako nejlepší hovězí vývar. To je obecně známé. Málokdo však ví, že z hovězího srdce můžeme uvařit taky výtečný guláš.

Srdce nakrájíme na nevelké plátky, silné asi ½ centimetru. V rendlíku rozpustíme máslo a v něm osmažíme do zlatova drobně rozkrájenou cibuli. Na cibuli rychle opečeme nakrájené srdce, mícháme, aby se opeklo stejnoměrně ze všech stran. Poté zaprášíme moukou a ještě další 2 – 3 minuty opékáme, za stálého míchání. Pozor, rádo se připaluje ! Poté zalijeme připravovaný guláš horkou vodou tak, aby všechno maso bylo ponořeno. Přidáme bobkový list a dusíme asi hodinu. Dbáme na to, aby – na rozdíl od jiných mas, bylo vody vždycky přesně tolik, aby kryla maso. Když se maso dodělává, přidáme rajský protlak.

Guláš pytláka Jelínka ( restaurace U Šumavy, Praha )

750 g hovězího masa, 2 velké cibule, 2 – 3 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, vývar, sůl, 2 – 3 stroužky česneku nebo trochu česnekové pasty, hrst sušených hub, 5 – 6 feferonek, 1 lžíce hladké mouky

Cibule nakrájíme nadrobno a 2/3 jejich množství dozlatova podusíme na rozehřátém tuku. Přidáme sladkou mletou papriku, chvíli zasmahneme, přidáme rajčatový protlak a mírně zalijeme vývarem. Na tento základ dáme na kostky nakrájené osolené maso a zprudka je ze všech stran opečeme. Když si pustí vlastní šťávu, podlijeme dalším vývarem a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podléváme dalším vývarem. v Polovině dušení, přidáme k masu nadrobno nakrájený česnek nebo česnekovou pastu. Mezi tím si ve 2 dl vývaru uvaříme sušené houby, které jsme nechali přes noc máčet ve vodě nebo v mléce. Měkké maso vyjmeme, zbylou šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, chvíli zasmahneme a za stálého míchání ředíme vývarem, v němž jsme vařili houby. Přidáme nakrájené feferonky, dobře povaříme a nakonec znovu přidáme maso. Zbytek nadrobno nakrájené cibule smísíme s uvařenými a nasekanými houbami a touto směsí na talíři zdobíme jednotlivé porce masa.

Přílohou jsou brambory, případně houskové knedlíky.

Autor:
Vydáno: