Guláš III. – Guláše z tlakového hrnce

Recepty na výborné guláše z tlakového hrnce.

Hovězí guláš v tlakovém hrnci I.

750 g kližky, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ½ polovina kostky masoxu, mletá paprika

Maso nakrájíme na kostky. V tlakovém hrnci bez uzavření na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou a přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Pak maso podlijeme šálkem horké vody a přidáme masox. Osolíme a opepříme. Hrnec uzavřeme a na mírném plameni dusíme ¾ hodiny. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vodou a vymícháme dohladka. Po otevření tlakového hrnce, jíšku vmícháme k připravenému masu a společně ještě 10 minut odkryté dusíme.

Podáváme s těstovinami nebo s chlebem.

Speciální guláš z tlakového hrnce II.

120 g slaniny, 2 cibule, ¼ kg hovězího masa, ¼ kg skopového masa, ¼ kg vepřového masa, sůl, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžíce mouky

Tlakový hrnec vyložíme plátky slaniny, na to dáme nakrájenou cibuli a na ni na kostky nakrájené hovězí maso, osolíme, podlijeme horkou vodou a tlakový hrnec uzavřeme. Vše dusíme asi 15 minut. Potom přidáme nakrájené skopové maso a opět dusíme 15 minut. Následně přidáme vepřové maso a dusíme ještě 20 minut. Nakonec vše zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a podusíme.

Podáváme s knedlíkem či bramborem, nejlépe chutná s černým chlebem.

Remoskový guláš

½ kg hovězí kližky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 5 zelených paprik, 5 rajčat, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostky a osolíme. V remosce osmahneme na oleji pokrájenou cibuli, přidáme maso a dusíme do poloměkka. Následně přidáme pokrájené očištěné papriky, na plátky krájená rajčata, uzavřeme a dodusíme doměkka. Pak na povrch nalijeme rozkloktaná vejce, přiložíme víko a když jsou vejce sklovitá, vše posypeme navrch sýrem a dodusíme.

Podáváme s těstovinami nebo brambory.

Kotlíkový guláš

500 g předního hovězího masa, 1 velká cibule, 60 g sádla, 1 lžička mleté papriky, pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 500 g brambor, 3 čerstvé papriky, 3 rajčata, 2 lžíce hladké mouky

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Zaprášíme paprikou, opepříme a osolíme. Přidáme tlučený kmín a utřený česnek. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory a ještě dusíme doměkka. Následně šťávu vydusíme na tuk, guláš zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání ji rozvaříme. Nakonec přidáme na nudličky nakrájené papriky a na osminky nakrájená rajčata.

Podáváme s chlebem.

Autor:
Vydáno: